Vágólapra másolva!
Sok magyar tartja a megtakarításait az eddig adóparadicsomnak számító Cipruson. A banki betétek megadóztatása egy 2011 végi adat szerint 280 milliárd forintot érintene.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság szerint sok magyart is hátrányosan érintene, ha a ciprusi kormány egyszeri illetékkel és kamatadóval sújtaná az ottani pénzintézeti betéteket. Bár Ciprus uniós csatlakozása után megszüntette az offshore státuszt (ez rendkívül kedvező adókulcsot jelent olyan vállalkozásoknak, melyek tényleges tevékenységet nem végeznek abban az államban, ahol be vannak jegyezve), az ország ettől még megmaradt adóparadicsomnak - olvasható a lap keddi számában.

Az alacsony elvonásoknak köszönhetően nem kevés magyar tartja megtakarításainak egy részét például nicosiai bankokban. A honi jegybank adatai szerint a magyarok közvetlen ciprusi tőkebefektetéseinek értéke 2011 végén elérte a 280 milliárd forintot, ez több mint kétszerese például ugyanezen oroszországi mutatónak.

A magyarok adóoptimalizálásról szóló ciprusi ténykedését jól illusztrálja, hogy a KSH adatai szerint 2011-ben a szigetországba irányuló export csupán 13 milliárd, az onnan importált áruk és szolgáltatások értéke pedig 15 milliárd forint volt.

Más országok vállalkozóihoz hasonlóan a magyarok is előszeretettel tulajdonolják cégeiket Cipruson bejegyzett társaságon keresztül. Az MNB adatai szerint a Ciprusról Magyarországra irányuló tőkebefektetések értéke 2011 végén 981 milliárd forint volt, ám ennek kétharmada speciális célú vállalatokhoz, kvázi offshore cégekhez kötődik - számol be róla az újság.