A mélyben várta a forint a ciprusi híreket

Vágólapra másolva!
A hét elején 308,5 forint felett is megfordult az euró jegyzése, amire tavaly január óta nem volt példa. A forint esésében a globális hangulatromlás játszotta a főszerepet, azonban az elmúlt hetekben kiváló külpiaci hangulatban is szenvedett a hazai deviza.
Vágólapra másolva!

Kedden reggel 306,4 forintot kell adni az euróért a bankközi devizapiacon, ami megegyezik a hétfő esti értékkel. A hét első napján 308,6 forint közelében is állt az euró/forint kurzus. Ilyen gyenge árfolyamot több mint egy éve nem láthattunk.

A forintot az lökte új mélypontra, hogy Ciprus csak igen komoly feltételekkel kaphat nemzetközi segítséget. A tervek szerint egyszeri illetéket vethetnek ki a bankbetétekre, ami erőteljesen aggasztja a befektetőket. A ciprusi fejlemények érdemben rontották a külpiaci hangulatot, ami arra ösztönözte a piaci szereplőket, hogy adják el kockázatosabb eszközeiket.

A hazai devizát az is csak hajszálnyit erősítette, hogy Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt mondta, nem céljuk a forint gyengítése. Magyarországnak nem érdeke a gyenge valuta - hangsúlyozta Cséfalvay. A szóbeli intervenció támaszt nyújtott az árfolyamnak, ugyanakkor a forint nem tudott érdemben erősödni. A jegyzés 305,5-306-os szintek között hullámzott az államtitkár szavai után.

A piaci szereplők ugyanakkor továbbra is amiatt aggódnak, hogy a kormány megpróbálhatja forintra váltani a devizahiteleket, valamint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) unortodox monetáris politikát folytathat a közeljövőben. Elemzők szerint az MNB tovább vágja a rekordalacsony, 5,25 százalékos jegybanki kamatot is, ami szintén gyengülő pályán tartja a forintot. A jegybank tavaly augusztus óta minden hónapban 25 bázisponttal csökkenti a kamatot.

A recesszió és a 3 százalékos célszint alá süllyedő infláció az MNB monetáris tanácsának alapot adhat arra, hogy tovább vágja a kamatszintet. A forint leértékelődése ugyanakkor már akár aggodalommal is eltöltheti az MNB-t. Februárban 300 forinthoz közeli eurónál még 25 bázisponttal csökkentette az irányadó rátát a jegybank, most viszont már jóval a lélektani határ felett áll a kurzus.

Balog Ádám, a központi bank új alelnökének múlt heti jelzése alapján egyelőre elemzők arra számítanak, hogy szünet nélkül folytatódik a kamatvágási ciklus. A jegybankár azt mondta, nincs oka arra, hogy változtassanak az eddigi, óvatos kamatvágásokon. Balog azért szólalt meg, mert a piacon a kedvező inflációs adat után felerősödött a spekuláció, hogy akár 50 bázispontos kamatcsökkentéseket is végrehajthat az MNB.

Ha a külpiaci hangulat nem javul, és a hazai kockázatok fennmaradnak, akkor a forint nem lesz képes érdemben erősödni. A gyengülési hullámot az állíthatná meg, ha csökkennének a devizahitelesek kimentésével kapcsolatos aggodalmak, valamint az MNB tartózkodna az olyan kockázatos lépésektől, mint a kamat folyamatos és nagymértékű csökkentése, valamint az unortodox eszközök bevetése.