Nem tetszik a kritika az MKB-nak

Vágólapra másolva!
Magyarországi bankokat minősített le a Moody's, az egyikük viszont megelégelte ezt. Az MKB Bank bejelentette, hogy felmondja a szerződését a hitelminősítővel.
Vágólapra másolva!

Felbontotta szerződését a Moody's hitelminősítővel az MKB Bank, mert nem értett egyet azzal, hogy leminősítették őket. A Moody's kedden négy magyarországi bank besorolását fokozta lejjebb.

Az MKB Bank "nem ért egyet a nemzetközi hitelminősítő megítélésével sem a bank aktuális helyzetére, sem középtávú stratégiájának megvalósíthatóságára, sem pedig tulajdonosi támogatottságára vonatkozóan" - írta csütörtök hajnali közleményében a bank.

A Moody's kedden zárta le a még decemberben kezdődött felülvizsgálatát, és bejelentette, hogy a Budapest Bank, a K&H Bank, az Erste Bank és az MKB Bank több besorolási kategóriájában rontotta az osztályzatot.

A Moody's az egyéni tényezők mellett mind a négy bank esetében az "egyre gyengébb és bizonytalanabb" gazdasági és működési környezettel, valamint a bankok folytatódó eszközminőség-romlásával indokolta az átsorolásokat.

A Moody's a magyar bankok leminősítési felülvizsgálatának decemberi bejelentéséhez fűzött elemzésében "unortodoxnak" nevezte a 2010 óta bevezetett magyar kormányzati intézkedéseket. A cég akkori helyzetértékelése szerint ezek az intézkedések - a gyenge gazdasági teljesítménnyel és a gyorsan növekvő hitelveszteségi leírásokkal együtt - az utóbbi időben komoly veszteségeket okoztak a magyar bankoknak, rontva hitelezési képességüket.

A hitelminősítő decemberi elemzése szerint a pénzügyi tranzakciós illeték, valamint a bankokra kirótt különadó fenntartása miatt valószínűleg 2013-ban is veszteséges marad a magyar bankrendszer, és ez még tovább rontja a bankok hitelezési képességét.