Eldobják hitelkártyájukat a magyarok

Vágólapra másolva!
Csökkent a forgalomban lévő bankkártyák száma Magyarországon, ami elsősorban a hitelkártyák számának csökkenésére vezethető vissza. A bankkártyákon vezetett forgalom viszont nőtt, ennek oka pedig az, hogy egyre többen vásárolnak bankkártyával.
Vágólapra másolva!

Kis mértékben bár, de csökkent a Magyarországon kibocsátott bankkártyák száma tavaly, a kártyákkal generált forgalom ugyanakkor érezhető mértékben nőtt - írja a szerdai Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataira hivatkozva.

A Magyarországon kibocsátott fizikai bankkártyák száma nagyjából 56 ezerrel csökkent tavaly, és 8,913 milliót ért el, így 2012-ben sem tört meg a hazai bankkártyapiacon évek óta megfigyelhető, stagnálás közeli trend.

Az MNB adataiból kiderül, hogy a visszaesés egyértelműen a hitelkártyák számának csökkenésére vezethető vissza: a hitelkerettel ellátott kártyák száma ugyanis 2012-ben 1,305 millióról 1,256 millióra csökkent. A hitelkártyák piacának nem kedvez a jelenlegi gazdasági környezet, és a lakosság eladósodási hajlandósága is alacsony. A vállalati bankkártyák száma is visszaesett tavaly, ám nem drámai mértékben: 522,5 ezerről 515,9 ezer darabra.

A forgalomban a stagnáló bankkártyaszám, illetve a csökkenő lakossági fogyasztás ellenére enyhe növekedést sikerült elérni, ami annak a jele, hogy a magyarok egyre többet használják bankkártyájukat. A hazai kibocsátású bankkártyákkal generált összes forgalom 8347,4 milliárd forintot tett ki tavaly, amely 2,58 százalékkal magasabb a bázisnál. A forgalom bővülése egyértelműen a bankkártyás vásárlások növekedésének köszönhető - írta a lap.