Átkutatták az IMF-vezér lakását

Vágólapra másolva!
A francia rendőrség házkutatást tartott Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetőjének párizsi otthonában - írja a BBC. A gyanú szerint 2008-ban, pénzügyminiszterként visszaélhetett a hatalmával, amikor Bernard Tapie neves francia üzletember egyik peres ügyében eljárt.
Vágólapra másolva!

Az ügy egészen 1993-ig nyúlik vissza, amikor Tapie eladta az Adidas sportszergyártó cégben lévő többségi tulajdonrészét, a tranzakciót levezénylő Credit Lyonnais bankot azonban beperelte, kifogásolva a pénzintézet tevékenységét.

Lagarde a hosszas bírósági eljárást 2008-ban váratlanul egy másik döntőbírósághoz rendelte, amely nem sokkal később 400 millió euró kártérítést ítélt meg Tapie-nak, majd a pénzügyminiszter jóváhagyta a határozatot. Az ügyet kritizálók szerint ez jóval nagyobb összeg, mint amennyit az üzletember a rendes eljárásban születő ítélettel elérhetett volna.

Mivel Tapie egy évvel korábban aktívan támogatta Nicolas Sarkozy - sikeres - elnöki kampányát, ráadásul a Credit Lyonnais részben állami tulajdonban van, a gyanú szerint Lagarde a döntésével kompenzálta az üzletembert. Az IMF első embere az ügyvédjén keresztül tagadta az érintettségét, Franciaországban mégis azt valószínűsítik, hogy Lagarde ellen akár el is indulhat a per.