Vargánál pihen a webbank koncepciója

Vágólapra másolva!
A Matolcsy György köreiben született webbank koncepciója kész, Varga Mihályon, az új nemzetgazdasági miniszteren múlik, a kormány elé kerül-e. A kormánybiztos szerint a második félévben elindulhat az új bank.
Vágólapra másolva!

A koncepció kész, a szakmai alapokat kidolgozták, most már Varga Mihály nemzetgazdasági miniszteren múlik, mikor tárgyalhat a kormány a webbank létrehozásáról - mondta a Népszabadságnak Körtvélyessy László, a projekt kormánybiztosa.

A civil és állami összefogással készülő webbankról az eredeti tervek szerint január végén, február elején döntött volna a kormány, de a kormány átalakítása miatt ez csúszott. Matolcsy György, a korábbi miniszter jegybankelnök lett, helyére Varga Mihály ült. Körtvélyessy szerint így is tartható, hogy a webbank elinduljon a második félévben.

A lap szerint a miniszterváltással lehet, hogy az ötlet is elhal, a kezdeményező szervezetet, a Hiteltársulást ugyanis Matolcsy György karolta fel. (A szervezet alapítója, Doubravszky György lett például a pénzügyi biztos, és a szervezethez kötődik Körtvélyessy is.) Varga azonban nem biztos, hogy tovább viszi az ügyet, a lap szerint így Orbán Viktor miniszterelnökön múlik, lesz-e valami az ötletből.

Orbán 50 százalékban magyar bankrendszert szeretne, ebbe a képbe beleillik a webbank, ugyanakkor kérdéses, hogy a beágyazottság nélküli, kétséges finanszírozású bank megállna-e a lábán.