Vágólapra másolva!
Bizonytalanságot szít, és veszélyes precedenst teremt az Európai Unió döntése, amellyel befagyasztotta a ciprusi bankbetéteket az ország pénzügyi nehézségeire hivatkozva. A Fitch szerint a döntés sérti a tőke szabad áramlását, és a húzás nem tetszik az oroszoknak sem.
Vágólapra másolva!

Rögtönzések és veszélyes precedensek jellemzik a Cipruson kialakult bankválság eddigi megoldási kísérleteit a Fitch Ratings csütörtöki helyzetértékelése szerint. A nemzetközi hitelminősítő londoni elemzői szerint a ciprusi válság megmutatta, hogy az euróövezeti szintű pénzügyi és költségvetési kockázatmegosztás feltételeinek tisztázása felé tett jelentősebb előrelépés híján minden egyes szuverén és bankválságot rögtönzött jellegű válaszlépés követ, és ez csak fokozza a bizonytalanságot, aláásva a piaci bizalmat és a pénzügyi stabilitást.

A Fitch szerint a ciprusi segélycsomag esetében javasolt megoldás, vagyis a bankbetétesek bevonása a teherviselésbe az euróövezeti adófizetőkre háruló költségek minimalizálásának erőteljes döntéshozói szándékát tükrözi, ez a megoldás azonban potenciálisan veszélyes precedenst teremt más olyan valutauniós tagállamok számára, amelyek bankrendszere szintén gyenge lábakon áll. A cég elemzői szerint a ciprusi bankbetétek e héten foganatosított befagyasztása gyakorlatilag a szabad tőkeáramlás korlátozásával ér fel.

A lépést Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök is élesen bírálta csütörtökön, szerinte a lépés megmutatta, hogy az Európai Unió kiszámíthatatlan partner. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke válaszul annyit közölt, hogy a bizottság kész nyitott kapcsolatokat építeni partnereivel a ciprusi helyzettel kapcsolatban.

Brüsszel nem értesítette Moszkvát a múlt szombati döntésről, amellyel befagyasztották a ciprusi bankbetéteket, megsarcolva ezzel a ciprusi számlatulajdonosokat, akiknek a jelentős része orosz. Az orosz vezetés élesen bírálta az euróövezeti pénzügyminiszterek által elfogadott tervet, amelynek keretében Ciprus 10 milliárd eurónyi hitelt kapott volna, ha az ország ehhez még 5,8 milliárd eurónyi saját forrást von be, elsősorban a bankbetétek egyszeri megadóztatásával.