A rokkantak tizedét visszaküldik dolgozni

Vágólapra másolva!
A felülvizsgálatok csak jövőre fejeződnek be, de az időközi statisztikákból az látszik, hogy az eddig rokkantnak minősülők legalább 11 százalékának vissza kell térnie a munkaerőpiacra. 2014-től már dolgozniuk kell, ha lesz mit.
Vágólapra másolva!

Várhatóan csak a jövő év végéig fejezik be annak a csaknem 200 ezer megváltozott munkaképességű embernek a felülvizsgálatát, aki korábban rokkantsági nyugdíjban részesült. A rokkantstátuszuktól megfosztottak 2014-től jelennek meg a munkaerőpiacon - írja a csütörtöki Világgazdaság.

A kormány célja a korábban rokkantnak nyilvánított 200 ezer ember közül lehetőség szerint minél többet visszaterelni a munkaerőpiacra. Tavaly januártól ezért alakította át radikálisan a fogyatékosellátások rendszerét, megszüntetve a rokkantnyugdíjat és komplex felülvizsgálatra kötelezve a rokkantakat.

Ha a felülvizsgálat arról rendelkezik, hogy valaki rehabilitálható, annak "együttműködési kötelezettsége" van. Ez kiterjed az aktív munkahelykeresésre, a felajánlott képzési vagy munkaerő-piaci programban való részvételre, valamint a rehabilitációs hatóság által felajánlott munkalehetőség elfogadására.

Tavaly valamivel több, mint 44 ezer ember felülvizsgálatát végezte el a szakhatóság. Az érintettek 11 százalékáról állapították meg, hogy egészségkárosodásuk mértéke nem éri el a 40 százalékot, ezért ők elestek mind a rokkant-, mind pedig a rehabilitációs ellátástól. Ez utóbbira a felülvizsgáltak közül több mint 12 ezren váltak jogosulttá, míg a vizsgálaton részt vettek nagyobb részét - több mint 27 ezer embert - továbbra is rokkantnak minősítették.