Vágólapra másolva!
Közétette a nemzetgazdasági tárca az államháztartás részletes adatait. A hiány februárban - ahogy azt március elején az előzetes adatokban közölték - 337 milliárd forint volt, visszaestek tavaly februárhoz képest a társaságiadó- és SZJA-bevételek, ugyanakkor több áfát és jövedékiadót fizettünk. A pénzügyi tranzakciós illetékből 13,4 milliárd forintot szedett be az állam, ilyen ütemben bajosan lesz meg az előirányzott évi 300 milliárd.
Vágólapra másolva!

Februárban 337 milliárd forintos hiányt szedett össze az államháztartás, az első két hónapban a deficit így összesen 339,5 milliárd forint, ami az éves előirányzat 40,3 százaléka - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a kormányzati honlapon. Az adatok megegyeznek a március elején közölt előzetes számokkal.

Az NGM közleménye szerint az államháztartáson belül a központi költségvetés 360,4 milliárd forint deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 11,2 milliárd forint, az elkülönített állami pénzalapok pedig 12,2 milliárd forint többlettel zártak februárban.

A központi költségvetés februári bevételei tavalyhoz képest 80,9 milliárd forinttal voltak nagyobbak, főként az általános forgalmi adó előző évet meghaladó befizetései miatt. A kiadások 36,7 milliárddal nőttek, elsősorban a 2013. január 1-jétől átvett önkormányzati intézmények kiadásai miatt.

A kamatkiadások 2013 februárjában 277,0 milliárd forintot tettek ki, 9,8 milliárd forinttal kevesebbet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig közel 5,4 milliárd forintos szintet értek el, 2,6 milliárd forinttal kevesebbet az előző évinél. A nettó kamatkiadás 271,6 milliárd forint volt, amely így összességében 7,2 milliárd forinttal tér el az előző év hasonló időszakához képest.

A bevételek részletes áttekintéséből kiderül: a társasági adóból a központi költségvetésben 19,4 milliárd forint folyt be, ez a 22,2 milliárd forintos befizetés és 2,8 milliárd forint kiutalás különbözete. Az egyenleg a tavalyi év azonos időszakához képest 5,2 milliárd forinttal alacsonyabb.

Februárban az általános forgalmi adóból 215,7 milliárd forint bevétele volt a költségvetésnek, ami az egy évvel korábbi összegnél 42,1 milliárd forinttal több. A túlteljesülés hátterében a kiutalási határidőre vonatkozó szabályok változása áll: a kiutalási határidő 45 napról 75 napra emelkedett.

A jövedéki adó februárban 64,1 milliárd forint volt, ami az egy évvel korábbi bevételhez képest 1,6 milliárd forinttal, 2,4 százalékkal magasabb. A személyi jövedelemadó bevétele februárban 123,0 milliárd forint volt, ez 3,9 milliárd forinttal, 3,0 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi összegnél.

A pénzügyi tranzakciós illetékből februárban 13,4 milliárd forint jött be. Az éves előirányzat 301,1 milliárd forint. A biztosítási adóból februárban 4,1 milliárd, a távközlési adóból 3 milliárd forint bevétele származott a költségvetésnek.