Megveszi az állam a biztonsági gáztározót

Vágólapra másolva!
Legfeljebb másfél hónap múlva az állam többségi tulajdonába kerül a csaknem kétmilliárd köbméter kapacitású algyői biztonsági gáztározó. Még nem tudni, mennyibe kerül, de vélhetően több tízmilliárd forintba.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) és a Mol képviselői pénteken szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy tárgyalásokat kezdenek az algyői Szőreg-1 biztonsági földgáztározót üzemeltető MMBF Zrt. eladásáról - derül ki a minisztérium közleményéből.

A szándéknyilatkozat értelmében az állam a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-n keresztül 51 százalékos többségi részesedést szerez az MMBF-ben. A 72,46 százaléknyi Mol-részesedésből fennmaradó 21,46 százalékot az MMBF-ben eddig is kisebbségi tulajdonos MSZKSZ vásárolja meg. Így az 51 százalékos állami tulajdon mellett az MSZKSZ-nek 49 százalékos részvénycsomagja lesz.

Az ügyletet rögzítő szerződéseket a felek a szükséges vagyonértékelések elvégzése után, 90 napon belül megkötik. Az MMBF megvásárlása a központi költségvetés egyenlegét nem érinti, mivel az államháztartáson kívül bonyolódik le - áll a közleményben.

Ettől függetlenül a vételárat ki kell fizetni, és bár az NFM nem írja, hogy mekkora lehet, a nagyságrendet érzékelteti, hogy az 1,9 milliárd köbméter kapacitású tározó 2009-ben 150 milliárd forintos befektetéssel épült.