Vágólapra másolva!
A legtöbb ciprusi bank már kedden, a mentőcsomag által érintett két legnagyobb pénzintézet pedig csütörtökön nyithat ki - mondták a Reuters hírügynökségnek ciprusi jegybanki források hétfőn. Az Európai Központi Bank jelezte, továbbra is ad likviditást a ciprusi bankoknak.
Vágólapra másolva!

"A Bank of Cyprus és a Laiki Bank kivételével valamennyi bank újranyit kedden" - fogalmazott a neve elhallgatását kérő jegybanki forrás, aki egyben jelezte, hogy a két legnagyobb bank csütörtökön nyithat ki legközelebb és a készpénzfelvételre bevezetett 100 eurós felső korlát addig érvényben marad.

Ezzel kapcsolatban Nikosz Anasztasziadisz elnök - aki közel 12 órán át tárgyalt Brüsszelben a hitelezők "trojkájával" - hétfő késő este a nemzethez intézett élő televíziós beszédében elmondta, hogy a ciprusi központi bank a bankrendszer védelme érdekében a tőkemozgások korlátozására kényszerül. Ennek kapcsán banki tranzakciókról beszélt, illetve arról, hogy ez ciprusiakat és külföldieket egyaránt érintheti.

Az elnök biztosította a szigetország polgárait arról, hogy a korlátozások nem tartanak sokáig, "nagyon ideiglenesek". Kilátásba helyezte, hogy azokat a jövőben fokozatosan enyhíthetik majd, ezzel kapcsolatban azonban részleteket nem közölt.

A ciprusi bankok március 16-a óta tartanak zárva, amikor az euróövezeti pénzügyminiszterek a bankbetétekre kivetett egyszeri adóról egyeztek meg. Az azóta a nicosiai törvényhozás által elvetett intézkedés helyébe - mintegy egy hétnyi tárgyalás után - új forgatókönyvet dolgoztak ki a ciprusi hatóságok, illetve az euróövezeti szakemberek.

A ciprusi kormány így összevonja a két legnagyobb pénzintézetet, befagyasztja, és a feltőkésítésre fordítja a 100 ezer euró feletti bankbetétek egy részét, illetve bevonja a fedezetlen banki kötvények és részvények tulajdonosait a bankok konszolidációjába.

Az EKB hétfő esti közleményben jelezte, hogy a korábbi feltételeknek megfelelően továbbra is a ciprusi bankok rendelkezésére bocsátja likviditási eszközeit. A frankfurti szervezet a múlt héten adott ultimátumot a nicosiai kormánynak, hogy amennyiben nem születik megállapodás a bankok feltőkésítéséről, akkor megvonja a pénzintézeteket életben tartó likviditást.