Rablás, ami Cipruson történt

Vágólapra másolva!
A hétfőn hajnalban elfogadott módosított mentőcsomagnak vegyes a visszhangja. Az IMF és a német politikusok örülnek az egyezségnek, az orosz kormányfő és miniszterei élesen bírálják azt. Azt még nem tudni, hogy a nagybefektetők pontosan mennyit veszítenek.
Vágólapra másolva!

A hétfőn hajnalban meghozott egyezség értelmében a 100 ezer euró feletti bankbetétek megsarcolásával teremti elő a ciprusi kormány azt az 5,8 milliárd eurót, amellyel az IMF és az Európai Unió által nyújtott 10 milliárd eurós mentőcsomagot ki kell egészítenie. A kisebb betétesek így megmenekülnek az egyszeri illeték alól, szemben az egy héttel korábban bejelentett, majd a nicosiai parlament által leszavazott verzióval, amelyben valamennyi betétest megadóztattak volna.

A nagybetétek lefölözésének részletei ugyanakkor nem ismertek. Egyelőre annyit hoztak nyilvánosságra, hogy a második legnagyobb bankot, a Laiki Bankot becsukják, az ottani pénzeket pedig kétfelé osztják. A 100 ezer euró alatti betéteket a legnagyobb bankba, a Bank of Cyprusba utalják, és ezt a bankot alaposan átstrukturálják, a 100 ezer euró feletti pénzeket pedig egy úgynevezett rossz bankba helyezik.

Ez utóbbi betétállományból, valamint a Bank of Cyprusban tartott nagybetétek 100 euró feletti összegéből teremtik elő az 5,8 milliárd eurós önrészt, úgy, hogy ezeket a pénzeket befagyasztják, majd meghatározott hányadát elvonják. Hogy pontosan hány százalékát, azt a következő hetekben véglegesítik, nyilatkozta Jeroen Dijsselbloem, az Eurocsoport elnöke Brüsszelben. A ciprusi kormányszóvivő az állami rádiónak körülbelül 30 százalékos lefölözésről beszélt.

Recesszió és munkanélküliség jön

A mentőcsomagnak igen vegyes a megítélése. Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója szerint hiteles egyezség született, amely segít visszaállítani a bankrendszerbe vetett bizalmat.

A ciprusi pénzügyminiszter szerint az állam- és bankcsődöt sikerült elkerülni, valamint azt is, hogy az ország kiszoruljon az eurózónából. Más politikusok azonban arra figyelmeztettek, hogy a szigetországra váró recesszióban rengeteg vállalkozás kénytelen lesz bezárni.

A ciprusi parlament pénzügyi bizottságának az elnöke kifejezetten kritikusan nyilatkozott. Szerinte a megállapodás minden gazdasági racionalitást nélkülöz: "Mély recesszió és magas munkanélküliség felé haladunk, a bankszektorunk pedig tönkretették" - fogalmazott a BBC-nek. Az Európai Bizottság pénzügyi biztosa, Olli Rehn elismerte, hogy a közeljövő nagyon nehéz lesz a ciprusi embereknek.

Maria Fekter, osztrák pénzügyminiszter ugyancsak hétfőn Brüsszelben az APA osztrák hírügynökségnek azt mondta: a Laiki Bank végleges bezárását még a nap folyamán megindítják, mert a banknak "elfogyott a likviditása". Fekter elismerte, hogy a most elhatározott megoldás egy héttel ezelőtt is a tárgyalóasztalon volt. Mint mondta, akkor az a vélemény került többségbe, hogy egy legfeljebb 12 százalék körüli általános hozzájárulás a lakosság részéről kevésbé lenne fájdalmas, mint egy bank csődje, egy másik átstrukturálása és a százezer euró feletti betéttel rendelkezők jelentős hozzájárulásra kötelezése. Most ez a megoldás kapott többséget - tette hozzá. Fekter szerint elhárult az a veszély, amitől az osztrák pénzügyi szektor leginkább tartott, vagyis egy "rendezetlen csőd" lehetősége.

Igazságos tehermegosztásnak nevezte a ciprusi bankválság kezelésére kidolgozott nemzetközi hitelprogramot Angela Merkel, német kancellár, aki szerint a válságkezelés terheit azok a bankok is viselik, amelyek tevékenysége hozzájárult a válság kialakulásához. "Ez így helyes" - mondta a kancellár. Ugyanakkor a megállapodás azt is bizonyítja, hogy a ciprusiak számíthatnak az uniós partnerek szolidaritására - tette hozzá Angela Merkel.

A megállapodást üdvözölte a legnagyobb ellenzéki erő, a Német Szociáldemokrata Párt parlamenti frakcióvezetője, Frank-Walter Steinmeier is. Németország csak a törvényhozás alsóháza, a Bundestag felhatalmazásával vehet részt a hitelprogramban.

Medvegyev szerint ez a kiraboltak megkárosítása

Élesen bírálta az orosz kormányfő a ciprusi bankválság rendezésére jóváhagyott tervet hétfőn, szerinte Cipruson folytatódik a már kiraboltak megkárosítása. Az ITAR-TASZSZ állami hírügynökség jelentése szerint Medvegyev Gorkiba, Moszkva környéki rezidenciájára hívta helyetteseit, hogy megvitassák, hova vezethet az euróövezeti pénzügyminiszterek döntése, és az milyen hatással lesz az orosz érdekekre.

Az egyeztetést követően Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő bejelentette: Vlagyimir Putyin utasítást adott a kormánynak és a pénzügyminisztériumnak, hogy vizsgálják meg a Ciprusnak 2011-ben, 5 évre nyújtott 2,5 milliárd eurós hitel átstrukturálásának lehetőségét. Mint mondta, "Putyin elnök az eurócsoport döntését figyelembe véve lehetségesnek tartja a ciprusi elnök és az Európai Bizottság erőfeszítéseinek támogatását a szigetország gazdasági és bankválságának leküzdésére".

Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettes a tanácskozást követően elmondta: Oroszország csak azt követően dönt arról, hogy támogatást nyújt-e Ciprusnak, ha megvizsgálta az Európai Bizottság, a valutaalap, a ciprusi kormány, a szigetország központi bankja és parlamentje által is elfogadott pénzügyi mentőcsomagot.

Moszkvában jelenleg abból indulnak ki, hogy Ciprusnak nincs szüksége az orosz segítségre - mondta Igor Suvalov. Oroszország 2011-ben 5 évre 2,5 milliárd euró hitelt nyújtott Ciprusnak. A szigetország az adósság átstrukturálását szeretné elérni, azt, hogy csökkentsék a 4,5 százalékos kamatot, és a hitel lejáratát 2016-ról tolják ki 2020-ig. Mihalisz Szarrisz ciprusi pénzügyminiszter azonban nem ért el eredményeket múlt heti moszkvai tárgyalásain.

A Moody's hitelminősítő számításai szerint 2012 végén orosz bankok mintegy 12 milliárd dollárnyi, orosz vállalatok pedig 19 milliárd dollárnyi betétállománnyal rendelkeztek ciprusi pénzintézetekben. Az orosz bankok által ciprusi offshore cégeknek adott hitelek nagyságát 30-40 milliárd dollár közé teszik. Az orosz pénzintézetek ciprusi leányvállalataiban további 12 milliárd dollárt helyeztek ki.

A Trigon Capital lett befektetési bank szakértői szerint a ciprusi válság rendezését célzó intézkedés miatt az orosz kézben lévő pénzeket ki fogják vonni Ciprusról, és az orosz tőke a most leginkább kedvezőnek tűnő Lettországba áramolhat - írta a mail.ru orosz hírportál. A lett pénzügyi felügyeletnél azonban nem számítanak arra, hogy erőteljesen megnő az orosz befektetések aránya, mert a balti országban szigorúan ellenőrzik a külföldről érkező tőkét.