A bankok is akarják az árfolyamgátat

Vágólapra másolva!
Várhatóan kedden szavaz az Országgyűlés arról, hogy az árfolyamgáthoz való csatlakozás határidejét május 31-éig kitolják. A Magyar Bankszövetség támogatja a javaslatot, mert a részvétel egyelőre csupán 29 százalékos.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi jogszabályok március 29-éig teszik lehetővé az árfolyamgát rendszerébe történő belépést. Egy fideszes kéviselő egyéni módosító indítványának megfelelően a határidőt május 31-re változtatnák, erről akár már kedden döntés születhet a parlamentben, miután az országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága általános vitára alkalmasnak találta a javaslatot.

Eddig a jogosultaknak csupán a 29 százaléka lépett be az árfolyamgátba, ami az előzetes várakozásoknál lényegesen alacsonyabb. A hosszabbítás segíthet az arány növelésében, és ezt a célt szolgálja a jelenleg is futó kommunikációs kampány, amelyben a kormány, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a Magyar Bankszövetség közösen népszerűsíti a konstrukciót.

A bankszövetség hétfőn közleményben tudatta, hogy támogatja a lehetőség megnyújtását, de arra biztat mindenkit, hogy minél előbb vegye igénybe a megoldást. Az árfolyamgát végső határideje ugyanis továbbra is 2017. június maradna, tehát minél hamarabb csatlakozik valaki, annál hosszabb ideig élvezheti a védelmet és a támogatást.