Varga: Nem készítek új csomagot

Vágólapra másolva!
A gazdasági növekedés beindítását nevezte meg a legfontosabb céljának Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter, aki a Portfolio.hu-nak adott interjújában kijelentette, a jelenlegi helyzet alapján nem látja szükségesnek, hogy tavasszal újabb megszorító csomagot jelentsen be.
Vágólapra másolva!

"Volt több hosszabb beszélgetésem is a miniszterelnök úrral, ezért tisztában vagyok azzal, hogy milyen feladatokat kell megoldanom" - kezdte a Portfolio-hu-n megjelent interjúban a Mastolcsy György utódjaként március elején kinevezett nemzetgazdasági miniszter. Elmondása szerint ebben az évben nagyon fontos feladat, hogy a túlzott deficit eljárás alól ki tudjunk kerülni, de ennél is fontosabb a gazdasági növekedés beindítása.

A kisebb pénzügyi, adózási korrekciós feladatok között említette még a devizahitelesek egy-egy csoportjának célzott megsegítését, a bankrendszer magyar tulajdonú részének az ösztönzését és a pénztárgépek bekötését. A devizahitelesekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy "egy bizonyos ponton túl mégis csak fontos a gazdaságnak, hogy a bankrendszer működőképes legyen, hitelezzen", ezért csak a meglévő eszközöket szabad alkalmazni. "Új eszközökről csak akkor lehet érdemben tárgyalni, ha azokról a partnerekkel - például bankszövetséggel - vállalható kompromisszumot tudunk kialakítani" - tette hozzá.

A bankszövetséggel egyébként folynak a tárgyalások, mert ugyan a bankok nélkül is lehet növekedés, de velük könnyebb. Ha a 7000 milliárdos vállalati hitelállomány 1 százalékkal növekedne, akkor 0,4-0,5 százalékkal erősítené gazdasági növekedést, és 0,2 százalékkal növekednének az állam bevételei - mondta el a miniszter. Elmondása szerint a bankszövetség is partner abban, hogy egy olyan konstrukciót próbáljunk kialakítani, amelynél a hitelállomány növekedéséért cserébe valamilyen kompenzációt, adókedvezményt tud kapni a bankrendszer.

A gazdasági növekedésről szólva elmondta, hogy a lakossági fogyasztás idén már jótékonyan hathat a növekedésre, emellett a mezőgazdaság és a javuló exportkilátások javíthatják a GDP ütemét. Varga szerint reális, hogy az idén 0,5 és 1 százalék között legyen a növekedési ráta (a kormány hivatalos prognózisa 0,9 százalék): az első félévben gyengébb lesz teljesítmény, a másodikban erőteljesebb.

Stabilitás, kiszámíthatóság, átláthatóság, konszolidációs gazdaságpolitika - emelte ki Varga az általa irányított gazdaságpolitika legfontosabb ismérveit. Mint mondta, most egy újabb időszak következik, "konszolidálunk, nem piszkálunk bele nagy ellátó rendszerekbe, és az adópolitikát sem akarjuk gyökeresen megváltoztatni; a finomhangolás időszaka van".

Egy lehetséges újabb megszorító csomagról szólva azt mondta, ismeri az Európai Bizottság álláspontját a költségvetési kockázatokról, de ő nem látja szükségét egy Varga-csomagnak. "Azt mondjuk, hogy egyelőre nincs arra szükség, hogy akár a túlzott deficit eljárás, akár a tavalyi szerényebb mértékű gazdasági növekedés miatt egy ilyen új csomagon kelljen gondolkodjunk" - szögezte le, hozzátéve, hogy ha a kormány szükségét látja annak, hogy 0,1, 0,2, 0,3 százalékos, valamilyen mértékű intézkedés legyen, akkor "biztos, hogy erre sort fogunk keríteni".

A Brüsszel által kifogásolt tételek közül a két legfontosabbról, az elektronikus útdíj bevezetéséről és a pénztárgépek NAV-hoz történő bekötéséről úgy fogalmazott, "nem kis tételről van szó, körülbelük 170-180 milliárd forintot várunk ebből a két tételből, és a megvalósítás kis csúszással történik". Az útdíjnál a kormány abban reménykedett, hogy a második félévtől ez egy konkrét bevételi forrás lesz, az NFM álláspontja szerint a tesztüzemmód június-júliusban megtörténhet. A pénztárgépek bekötésénél folyik a tesztelés időszaka, a kormány februárban úgy döntött, hogy folyamatos átállás lehetséges. Vannak olyan pénztárgépek, ahol június 30-ig, vannak, ahol december 31-ig, és van olyan, ahol 2015-ig ad a kormány lehetőséget arra, hogy megtörténjen az átállás. Varga ugyanakkor hozzátette, hogy a jövedéki adónál, az áfánál nincs érdemi elcsúszás, a pénzügyi tranzakciós illetéknél viszont van.

A jegybankkal kapcsolatban Varga szerint arra lehet készülni, hogy az eszközökben szélesebb alkalmazás lesz, mint korábban. "Azzal, hogy változott a jegybank vezetése, talán egy kicsit jobban értik az MNB-ben, hogy a magyar kormányzat milyen célokat tűzött ki" - mondta el, de szerinte nem kell ördögi dolgokban gondolkodni, hiszen az Európai Központi Bank is régóta használ olyan eszközöket, amilyeneket az MNB még mindig nem.

Varga Mihály bejelentette azt is, hogy összeállt a csapata, erről itt olvashat bővebben.