Az árfolyamgát két hónappal tovább kérhető

Vágólapra másolva!
Meghosszabbította az Országgyűlés az árfolyamgátba való belépés végső határidejét. Így március helyett május végéig választhatják a devizahitelesek a kedvezőbb törlesztési feltételeket.
Vágólapra másolva!

Május 31-éig meghosszabbította az árfolyamgát igénylésének határidejét kedden az Országgyűlés. A fideszes Dióssi Csaba erről szóló, a hétvégén benyújtott indítványát - házszabálytól eltéréssel - kedd reggel fogadták el a képviselők egyhangúlag, 260 igen szavazattal.

Így március vége helyett május 31-ig lesz igényelhető az árfolyamgát, amelynek keretében egy svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni minimum három éven át, de - a jelenlegi szabályok szerint - legkésőbb 2017 június végéig.

A javaslatot a magyar Bankszövetség is támogatta, és hétfői közleményében arra biztatott minden érintett devizahitelest, hogy minél előbb vegye igénybe a megoldást. Az árfolyamgát végső határideje ugyanis a mostani módosítással nem változott (továbbra is 2017. június), így minél később csatlakozik valaki, annál rövidebb ideig élvezheti a védelmet és a támogatást.

A programban való részvétel eddig messze elmarad a korábbi várakozásoktól, egyelőre 29 százalékos, ezért néhány héttel ezelőtt a kormány, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a bankszövetség közös kommunikációs kampányt indított az árfolyamgát népszerűsítése érdekében.

"A legfontosabb az, hogy minél többen belépjenek az árfolyamgátba - hangsúlyozta hétfőn Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője is, aki minden érintettet arra biztatott, vegye igénybe ezt a lehetőséget. A PSZÁF március eleji tájékoztatása szerint 456 ezren lennének jogosultak az árfolyamgátra, a bankok és a pénzügyi vállalkozások január 30-ig 115 130 gyűjtőszámlát nyitottak meg a devizaalapú jelzáloghiteles ügyfeleik igénylése alapján. A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök teljes állománya január végén 1034 milliárd forint volt, amely a lehetséges teljes devizahitel-állomány 33,8 százaléka.

Az árfolyamgáttal a devizahitelesek havi törlesztési terhei minimum három évre, de maximum 2017. június végéig mérséklődnek. A devizaárfolyam-változások hatásai a hitel törlesztőrészleteiben a rögzített időszak alatt nem jelennek meg, az aktuális piaci és a rögzített árfolyam közötti különbözet a forintgyűjtőszámlára kerül. A hitel gyűjtőszámlára kerülő kamatrészének megfizetését az állam és a pénzügyi szolgáltatók magukra vállalták, azaz az adós tartozásának ezt a részét elengedik. Ugyanakkor a gyűjtőszámlán felhalmozott követelés után a pénzügyi szolgáltatók a budapesti bankközi kamatlábnak megfelelő kamatot számítanak fel (a közszférában dolgozók ehhez még kamattámogatást is kapnak).

Az árfolyamgát előnyeiről itt olvashat részletesebben.