Rezsicsökkentés: az áramcégek is pert nyertek

Vágólapra másolva!
Amint az várható volt, a bíróság hatályon kívül helyezte a Magyar Energia Hivatal (MEH) áramcégekre vonatkozó, rendszerhasználati díjakat megállapító határozatát, és új eljárásra kötelezte a hivatalt.
Vágólapra másolva!

Az áramcégek azért pereltek, mert a rendszerhasználati díjakat a MEH korábban úgy határozta meg, hogy nem vette figyelembe a szolgáltatók megemelkedett költségszintjét, amit jórészt a rezsicsökkentés okozott.

A gázszolgáltatók a hónap elején hasonló módon pert nyertek a hivatal ellen, ezt a döntést minősítette Orbán Viktor miniszterelnök botrányosnak, majd a parlament olyan új törvényt alkotott, amely semmiképpen sem engedi meg a rezsicsökkentésből származó terhek áthárítását a lakosságra.

Az új törvény megalkotói a mostani ítélet kimenetelére is számítottak, és kivédték annak hatásait. A jogszabály szerint a MEH a bírósági döntés után is csak akkor helyezheti hatályon kívül az érvényben lévő határozatokat, ha az új határozatok megszületnek. Ezeket viszont már a jelenleg érvényes szabályok szerint kell megalkotni, amelyek a rezsicsökkentést a szolgáltatókra terhelik. Ráadásul ezeket az új határozatokat már nem is támadhatják meg a bíróságon a szolgáltatók, mert ezeket rendeletként fogják kihirdetni, így legfeljebb az alkotmánybíróságon lehet jogorvoslatot kérni.