Magyar erőművet venne a Gazprom

Vágólapra másolva!
A Gazprom megvenné az E.On gönyűi erőművét - írta szerdai számában a Világgazdaság, amely úgy tudja, a tulajdonos nyitott az eladásra. Érdeklődnek az oroszok a gáztárolók iránt is.
Vágólapra másolva!

A Világgazdaság szerint az orosz társaság keresi a kapcsolatot az MVM-mel is keresi a kapcsolatot itteni gázüzemű erőművek közös üzemeltetésére, és beszállna a Moltól és az E.On-tól az MVM-hez kerülő gáztározók működtetésébe.

A Gazprom Európa-szerte vásárol áramtermelő erőműveket, amelyekkel a gázáringadozások hatását ellensúlyoznák üzletükben. A Világgazdaság úgy tudja, az E.On nyitott a gönyűi erőmű eladására, a két cég fel is vette a kapcsolatot.

A gönyűi erőmű ma körülbelül 30 százalékos kihasználtsággal működik, mert a magas gáz és alacsony áramárak miatt nem éri meg ennél magasabb szinten üzemeltetni. A Gazprom azonban a saját gázával termelhetne áramot, így már versenyképessé válhatna a gönyűi gázüzemű erőmű termelése.

A lap szerint a Gazprom a gáztárolók iránt is érdeklődik, de tulajdonrészt nem vásárolnának, csupán az üzemeltetésből vennék ki a részüket.

Eric Depluet, az E.On Hungária vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek adott interjújában arról beszélt, hogy "a mostani szabályozás mellett hosszú távon senki nem tud túlélni". Ugyanakkor nem tervezik, hogy kivonuljanak Magyarországról, viszont szóba jöhet, hogy eladjanak üzletágakat, mint ahogy az államnak eladják a gáztározókat és a nagykereskedelmet.

A vezérigazgató cáfolta, hogy luxusprofitot kerestek volna Magyarországon, azt mondta tőkearányosan 7-8 százalékot tudtak eddig keresni, amely sokkal jobb, mint ha bankbetétben tartották volna a pénzt. Állítása szerint Magyarországon keresik az egyik legkevesebbet a piacaik közül. Eric Depluet azt mondta, egy fogyasztójukon évente 7000-7500 forintot keresnek, de ebből még adóznak, a különadók, illetve a rezsicsökkentés pedig teljesen lenullázták ezt az összeget.