A ciprusi euró végére készül a Moody's

Vágólapra másolva!
A Moody's hitelminősítő szerint növekszik annak a kockázata, hogy Ciprus távozni kényszerül az euróövezetből. A hitelminősítő Ciprust Görögország mellé süllyeszti.
Vágólapra másolva!

A megnövekedett kockázat miatt Caa2 szintre, mélyen a spekulatív kategóriába vitte le a Moody's hitelminősítő azt a felső határt, amely ezentúl a ciprusi gazdaság bármely adósságkibocsátója számára megadható a cég besorolási listáján.

A más hitelminősítők módszertanában CCC-nek megfelelő Caa2 osztályzat rendkívüli adóskockázatokra figyelmezteti a befektetőket. Az euróövezeti tagországokra - Görögország és immár Ciprus kivételével - a nemzetközi hitelminősítők rendre a lehető legmagasabb besorolási plafont tartják érvényben.

A döntéshez fűzött elemzésében a Moody's közölte: jelentős annak a kockázata, hogy Ciprus távozik az euróövezetből, bár nem ez a forgatókönyv a legvalószínűbb. A két legnagyobb ciprusi bank átstrukturálása és a tőkekorlátozások bevezetése nyomán azonban még tovább nőhet a ciprusi eurótagság megszűnésének kockázata - áll a jelentésben.

A hitelminősítő szerint ha Ciprus távozna a valutaunióból, az nagy veszteségeket okozna a befektetőknek, tekintettel arra, hogy ebben az esetben a ciprusi az adósságokat át kellene számítani az új hazai valutára.