Mélyben az euró, a forint tartja magát

Vágólapra másolva!
Az euró 4 hónapos mélypontra zuhant a dollárral szemben a kedvezőtlen külpiaci hangulatban, a forint azonban megtartotta az erejét.
Vágólapra másolva!

Az euró árfolyama az 1,28-as szint alatt is járt a dollárral szemben szerdán este, és egyelőre nem tud talpra állni a közös európai deviza. A ciprusi bankbetétek megadóztatása és a tőkekorlátozás súlyos bizalomvesztést eredményezett az euróövezettel szemben. Az euró így az általános kockázatkerülés miatt 4 hónapos mélypontra zuhant a dollárral szemben.

A piaci szereplők közben arról spekulálnak, hogy melyik euróövezeti országnak kell legközelebb mentőövet nyújtani. Soós Róbert, az XTB Magyarország piaci elemzője kiemelte: a szlovén kormánynak 3,9 milliárd eurónyi finanszírozási szükséglete lesz idén, és a rossz hitelek miatt legalább 1 milliárd euró kell a bankok feltőkésítésére is. Szerinte az euróövezet periférikus országaival kapcsolatos hírek még napokig nyomás alatt tarthatják a piacokat.

Közben Olaszországra is figyelnek a befektetők. Pier Luigi Bersani, a Demokrata Párt vezetője azt mondta, hogy nem próbál meg koalíciót alakítani, így fokozódott a politikai bizonytalanság, ez szintén nyomás alatt tartja az euró árfolyamát.

A tőzsdéket ugyanakkor továbbra is magasan tartja az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve eszközvásárlási programja. A Fed döntéshozói azt mondták, hogy szükség van a gazdaság támogatására, és a havi 85 milliárdos program működik.

A forint a fokozódó euróövezeti kockázatok ellenére nem gyengült. Az eurót 303,5 forint közelében jegyezték csütörtök reggel, vagyis a hazai pénz kéthetes csúcsa közelében áll. A forint annak ellenére tartja magát, hogy a Magyar Nemzeti Bank történelmi mélypontra, 5 százalékra csökkentette a kamatot a héten. A jegybank ugyanakkor egyelőre nem utalt arra, hogy unortodox eszközök bevetésével élénkítené a gazdaságot. Az MNB ma délelőtt megjelenő inflációs jelentését fokozott figyelemmel követik a piacon, miután Matolcsy György nem tartott sajtótájékoztatót a kamatvágás után.

A Magyar Nemzeti Bank függetlensége szempontjából nem túl kedvező hír, hogy az [origo] információi szerint a monetáris tanács négy külső tagja - aki tavaly augusztusban kamatvágási ciklusba kezdett, leszavazva a jegybank vezetését - havonta együtt ebédel Rogán Antallal, a Fidesz frakcióvezetőjével.