Orbán Ukrajna felé fordulna

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerint a ciprusi példa mutatja, hogy korlátot jelent Magyarország számára egyoldalú külkereskedelme, ezért fejleszteni kell, például az Ukrajnával való kapcsolatot.
Vágólapra másolva!

Ukrajna a jövőben is gyors gazdasági növekedésre képes ország lesz, Magyarország pedig szeretne részt venni ebben a fejlődésben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, miután megbeszélést folytatott a hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Mikola Azarov ukrán kormányfővel.

Az utóbbi napok ciprusi eseményei - utalt a szigetország gazdasági krízisére - világossá teszik Magyarországnak, hogy egyoldalú külkereskedelme - vagyis hogy a magyar export mintegy háromnegyede Nyugat-Európa felé irányul - korlátot is jelent számára, ugyanis nem használja ki a keletre fekvő országok, így Ukrajna által kínált lehetőségeket - fejtette ki sajtónyilatkozatában a magyar kormányfő.

Orbán Viktor kijelentette: Magyarország komoly perspektívát lát Ukrajnában, és reméli, az erősödő ukrán tőke az eddiginél nagyobb súllyal jelenik majd meg Magyarországon. Közép-Európa, benne Magyarország szintén stabil lábakon áll, és ebben az évben a magyar kormány már gazdasági növekedésre számít, vagyis "Magyarországban van potenciálisan erő arra", hogy éljen az ukrán gazdasággal való együttműködés lehetőségével - mondta.

Orbán Viktor és Mikola Azarov szándéknyilatkozatot írt alá a magyar-ukrán államhatár közúti átkelőhelyeinek átfogó fejlesztéséről.