Hiába a tőzsderekord, a forint tovább szenved

Vágólapra másolva!
Történelmi csúcson zárt a világ egyik legfontosabb tőzsdeindexe, az amerikai S&P 500. A kockázatosabb eszközök nagyrészt erősödni tudtak, de a forint nem igazán profitált a javuló hangulatból.
Vágólapra másolva!

Megdöntötte rekordját csütörtökön a S&P 500 tőzsdeindex. Mindössze 0,4 százalékot emelkedett, de ez elég volt ahhoz, hogy a 2007-ben felállított legmagasabb szintje fölé kerüljön. A részvényindex 1569 ponton zárt, ami azt jelenti, hogy jelentősen emelkedett az idei első negyedévben.

A Dow Jones ipari index már korábban új történelmi csúcsra ugrott, de a több részvényt magában foglaló S&P 500 pontosabb képet adhat a tőzsdéről. Az S&P 500 index 2013 első negyedévében 10 százalékkal emelkedett, míg a Dow Jones 11 százalékkal került feljebb három hónap alatt.

A piaci hangulatot javította, hogy kedvező lett a felülvizsgált amerikai GDP-adat. Eszerint 0,4 százalékkal növekedett az Egyesült Államok gazdasága a tavalyi utolsó negyedévben, míg korábban 0,1 százalékos bővülésről szólt a jelentés. A tőzsdei szárnyalásban fontos szerepe volt a Federal Reserve eszközvásárlási programjainak. A Fed már a mennyiségi lazítás harmadik körénél (QE3) jár, hogy segítse a kilábalást, és a bizalom helyreállításán keresztül is lendületet adjon a foglakoztatásnak.

Az olasz választási patthelyzet és a ciprusi válság miatt ugyanakkor egyre több befektető tart attól, hogy újabb euróövezeti országok kerülnek bajba. Ráadásul a ciprusi mentőcsomag erodálta az euróövezet egészével kapcsolatos bizalmat, hiszen a 100 ezer euró feletti bankbetéttel rendelkezőknek kell állniuk a mentőcsomag egy részét. Csütörtökön majdnem két hét után újra kinyitottak a ciprusi bankok. A betétesek ki akarták menekíteni pénzüket, de tőkekorlátozást vezettek be.

Az euró továbbra is 4 hónapos mélypontja közelében jár a dollárral szemben. A közös európai deviza nem tudott érdemben eltávolodni az 1,28-as szinttől, mert az euróövezet jövőjével kapcsolatos félelmek újra felerősödtek. Egyre több szakértő vetíti előre, hogy Ciprus a mentőcsomag ellenére csődbe megy, illetve ki fog lépni az eurózónából.

A forint is nyomás alatt maradt, az euró/forint árfolyam már harmadik hete tartózkodik a 300-as szint felett, ami egyre inkább arra utal, hogy nem átmeneti gyengélkedésről van szó. A forintot gyengíti, hogy a Magyar Nemzeti Bank nyolc hónapja csökkenti a jegybanki alapkamatot. A héten Matolcsy György elnök első ülésén történelmi mélypontra, 5 százalékra csökkent az irányadó ráta, és további vágás várható. Az MNB csütörtökön bemutatott inflációs jelenése szerint az alacsony infláció miatt van tere a lazításnak.

A forintot nyomás alatt tartja, hogy továbbra sem világos, hogy az MNB milyen eszközökkel kívánja beindítani a hitelezést és a gazdasági növekedést. Elemzők szerint Matolcsy vezetése alatt unortodox eszközök bevetése várható, és amíg nem tisztul a kép, addig elkerülhetik a befektetők a forintot.

Az eurót pénteken 304 forint felett jegyzik. Az elmúlt napok eseményeire viszonylag kis mértékben reagált a forint, látszik, hogy a piaci szereplők nagyon figyelnek a belföldi kockázatokra.