A nagybetétesek pénzük 60 százalékát is elveszíthetik Ciprus legnagyobb bankjánál

2013.03.30. 16:01

Ciprus legnagyobb bankjában a nagybetétesek pénzük több mint feléről most azonnal le kell hogy mondjanak, ha a jövőben ismét baj lesz, a veszteségük 60 százalék is lehet.

A legnagyobb ciprusi bank, a Bank of Cyprus betétesei pénzük akár 60 százalékát is elveszíthetik - ismerték el jegybanki és pénzügyminisztériumi tisztségviselők a Guardian beszámolója szerint.

A 100 ezer euró (durván 30 millió forint) feletti betéteknél a betétesek a pénzük 37,5 százalékát veszítik el úgy, hogy cserébe a bank részvényeihez jutnak. Ha azonban a banknak a továbbiakban is plusz pénzre lesz szüksége, újra fel kell tőkésíteni, akkor a betétek további 22,5 százalékát veszik el.

Ciprus csődközeli helyzetbe került, főként túlméretezett bankrendszere miatt. A két legnagyobb bank a fizetésképtelenség szélén állt. Az EU és az IMF két hete lépett közbe, segítségüket ajánlották fel, 10 milliárd eurót készek lettek volna áldozni Ciprusra, de elvárták, hogy az ország maga is vegye ki a részét a mentőakcióból, 7,5 milliárd eurót magának kellett előteremtenie. Jó egyhetes huzavona után sikerült a megállapodás, a 100 ezer euró feletti betétek egy részét elveszik, de hogy mekkora a pontos szám, az bankról bankra változhat, és ezekben a napokban derül ki, melyik banknál mekkora betétlefölözés lesz.

A bankok másfél hétig zárva tartottak, csütörtökön kinyitottak, de a tranzakciókat továbbra is korlátozzák. Naponta maximum 300 eurót lehet felvenni bankautomatából, és legfeljebb 1000 eurót lehet kivinni az országból.