Csalást sejt a Gazprom az ukrán gázimport mögött

Vágólapra másolva!
Nem is jön gáz az EU-ból Ukrajnába, csak a Gazpromét dézsmálják az ukránok - erre gyanakszik a Gazprom elnöke. Magyarország éppen a napokban kötött gáztranzit-megállapodást Ukrajnával.
Vágólapra másolva!

Azt gyanítja a Gazprom, hogy az Ukrajna által bővíteni tervezett európai gázimport során fizikailag nem érkezik gáz Ukrajnába, hanem a Gazprom gázát csapolja meg az ország - mondta a vállalat elnöke, Alekszej Miller egy orosz tévéműsorban.

Miller azt a feltételezést érthette ez alatt, hogy az ukránok ugyan papíron olcsóbban megveszik a gázt az RWE nevű német energiakonszerntől, mint amennyiért a Gazpromtól kapják, de valójában nem érkezik meg hozzájuk ez a mennyiség nyugatról, hanem egyszerűen megcsapolják a csővezetékeiken az EU felé szállított orosz gázt - így olcsóbban jutnak hozzá az orosz gázhoz.

Az ügy annyiban Magyarországot is érinti, hogy Mikola Azarov ukrán miniszterelnök éppen a napokban, budapesti látogatása során jelentette be, hogy megindult a nyugati gáz szállítása a magyar csővezetékeken keresztül Ukrajnába, és az ország a későbbiekben szeretné megtöbbszörözni az EU-ból importált gáz mennyiségét.

Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője ugyanakkor a Vedomosztyi című orosz lap pénteki közlése szerint kijelentette: "Meg vagyunk győződve arról, hogy a magyar fél teljesen biztosan nem fog homályos sémákat használni a gazpromos földgáz Magyarországról Ukrajnába való virtuális visszafordításakor."