Vágólapra másolva!
Mihalisz Szarrisz ciprusi pénzügyminiszter lemondott a tisztségéről. Tavalyig azt a bankot vezette, amely miatt kis híján csődbe jutott az egész ország.
Vágólapra másolva!

Leköszönt kedden Mihalisz Szarrisz ciprusi pénzügyminiszter, Nikosz Anasztaziadisz elnök elfogadta a lemondást. Szarrisz azt mondta, távozásának egyik oka, hogy tavaly nyárig a Laiki Bank élén állt, amelynek bukása az összeomlás szélére sodorta a ciprusi pénzügyi rendszert.

Ciprus csődközeli helyzetbe került, főként túlméretezett bankrendszere miatt. A két legnagyobb bank a fizetésképtelenség szélén állt. Az EU és az IMF két hete lépett közbe, segítségüket ajánlották fel, 10 milliárd eurót készek lettek volna áldozni Ciprusra, de elvárták, hogy az ország maga is vegye ki a részét a mentőakcióból, 7,5 milliárd eurót magának kellett előteremtenie. Jó egyhetes huzavona után sikerült a megállapodás, a 100 ezer euró feletti betétek egy részét elveszik, de hogy mekkora a pontos szám, az bankról bankra változhat, és ezekben a napokban derül ki, melyik banknál mekkora betétlefölözés lesz.

A legnagyobb ciprusi bank, a Bank of Cyprus betétesei például pénzük akár 60 százalékát is elveszíthetik. A 100 ezer euró (durván 30 millió forint) feletti betéteknél a betétesek a pénzük 37,5 százalékát veszítik el úgy, hogy cserébe a bank részvényeihez jutnak. Ha azonban a banknak a továbbiakban is plusz pénzre lesz szüksége, újra fel kell tőkésíteni, akkor a betétek további 22,5 százalékát veszik el.

A bankok másfél hétig zárva tartottak, csütörtökön kinyitottak, de a tranzakciókat továbbra is korlátozzák. Naponta maximum 300 eurót lehet felvenni bankautomatából, és legfeljebb 1000 eurót lehet kivinni az országból.