Lett eredményük a megszorításoknak

Vágólapra másolva!
Az állam tavaly sikeresen növelte bevételeit, többek között az áfakulcs 27 százalékra emelésével, és közben a kiadásait is vissza tudta fogni. Így jött ki a rekordalacsony hiány.
Vágólapra másolva!

Minden idők legalacsonyabb hiányával zárta a tavalyi évet a magyar költségvetés, derült ki még a múlt héten. A Központi Statisztikai Hivatal keddi adataiból már az is kiderült, minek köszönhető az alacsony hiány.

A bevételek 2011-hez képest ugyan 12,3%-kal csökkentek, de ez csak annak köszönhető, hogy 2011-ben az állam bekebelezte a magánnyugdíjpénztárakat. Ha azt nem vennénk figyelembe a bevételek - 2011-hez képest - 6,6%-kal nőttek 2012-ben.

Ezen belül a jövedelemadó-bevételek 10,1 százalékkal, a termelési és importadók 9,3 százalékkal bővültek, amelyből az általános forgalmi adóból származó bevétel 10,3 százalékos növekedést tesz ki. A jövedelemadóból befolyt pénz összege valószínűleg a minimálbér-emelések miatt nőtt. Az áfa 27 százalékra emelése pedig érthető módon megdobta a forgalmi adókból befolyó pénzt.

2012-ben 0,6 százalékkal csökkentek a kiadások az előző évihez képest. Csökkenés a munkavállalói jövedelemre fordított kiadásoknál (1,4%) és az egyéb kiadásoknál (8,8%) figyelhető meg. Utóbbinál a bázisévben elszámolt egyedi tételek (MÁV-adósság, MFB-veszteségtérítés stb.) is hozzájárultak a jelentős csökkenéshez. Ezzel szemben a pénzbeni társadalmi juttatások (1,2%), a felhalmozási kiadások (2,0%), a kamatkiadások (3,1%) és a folyó termelőfelhasználás (3,7%), növekedtek.