Biztonságosabbnak látják az országot

Vágólapra másolva!
A forint erősödését követve jelentősen csökkent szerdán a londoni piacon a magyar szuverén törlesztéskockázat fedezetére szolgáló származékos befektetési konstrukciók árazása, amely a napokban még az idei eddigi csúcspontján járt.
Vágólapra másolva!

Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar államadósság-törlesztés leállásának rizikójára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama - az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató - a szerdai londoni kereskedésben 367 bázispont környékén mozgott a 388,4 bázispontos előző záró után.
A hét elején 395 bázispont feletti napközbeni csúcsértékeket is mértek a londoni kereskedésben.

A magyar CDS-tranzakciók szerdai jelentős árcsökkenésével párhuzamosan 300 forint/euró környékére erősödött a forint a bankközi devizapiacon az előző nap mért 302 forint körüli szintekről.

A szerdára kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre most 367 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, csaknem 30 ezer euróval olcsóbban a hét eleji jegyzéseknél.

A magyar szuverén törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusok ármozgása szerdán elszakadt a CMA által figyelt európai mezőnytől; a ház adatai szerint az euróövezeti CDS-árazások - beleértve a valutauniós periféria CDS-tranzakcióit - a szerdai londoni forgalomban jórészt stagnáltak.

A CDS-árazás jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt a szuverén vagy kereskedelmi adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási szerződések vonatkoznak.

A CMA számítási modellje alapján - amely nincs egyenes korrelációban az aktuális CDS-árfolyammal - a piac jelenleg 23 százalékos halmozott valószínűséggel árazza egy "törlesztésleállási esemény" öt éven belüli bekövetkeztét Magyarország mint szuverén adós esetében.

Ez hozzávetőleg azonos a Spanyolországra és Olaszországra számolt távlati kumulatív törlesztéskockázattal, jobb ugyanakkor Portugáliáénál. A CMA modellje szerint a piac jelenleg 30 százalékos halmozott eséllyel jósolja Portugália törlesztési hátralékba kerülését ötévi távlatban.