Kevesebbet nyertünk a külkereskedelmen

Vágólapra másolva!
A januári emelkedés után februárban csökkent a külkereskedelmi forgalom, az egyenleg is romlott. Az export két éve nem tud érdemben növekedni.
Vágólapra másolva!

Februárban a kivitel 1,2 százalékkal, a behozatal 0,1 százalékkal csökkent euróban számolva, a kereskedelmi többlet 673 euró millió lett, 71 millió euróval kevesebb az egy évvel korábbinál - jelentette az előzetes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az export a januári 4,3 százalékos és az import 5,2 százalékos éves növekedési ütemet követően esett vissza. A februári kivitel 76 százaléka az Európai Unió tagállamaiba ment, és az import 70 százaléka származott onnan.

Az év első két hónapjában az export 1,5, az import 2,5 százalékkal haladta meg euróban az egy évvel korábbit. A kereskedelmi mérleg 1,321 milliárd euró többletet mutatott, 89 millióval kisebbet a tavalyi első két havinál. A Portfolio kimutatása szerint az export két éve nem tud nőni, pedig ez az ágazat a GDP húzóereje volt.

Februárban az első becslés szerint az export értéke 6,569 milliárd euró (1925,2 milliárd forint), az importé 5,896 milliárd euró (1729 milliárd forint) volt. Forintban a kivitel 0,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól az import pedig stagnált. Az euróban és forintban mért februári változás mértéke csaknem megegyezik, mert a forint árfolyama az euróhoz és a dollárhoz képest lényegében az egy évvel korábbival azonos volt.

Az év első két hónapjában viszont az euróhoz képest 3,0, a dollárhoz viszonyítva pedig 1,9 százalékot erősödött a forint, ezért a január-februári forintban mért adatok az export 1,1, az import 0,4 százalékos csökkenését mutatják az euróban számolt 1,5, illetve 2,5 százalékos növekedéssel szemben.

Az előzetes adatok szerint az első két havi export értéke 13,034 milliárd euró (3814,7 milliárd forint), az importé 12,045 milliárd euró (3521 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi termékforgalom részletes februári adatait május 3-án közli a KSH.