A bankoknak tetszik Matolcsy programja

Vágólapra másolva!
A jegybank által meghirdetett növekedési hitelprogramról egyeztetett több hazai bank vezetője Matolcsy Györggyel és szűkebb stábjával, és mint Patai Mihály, bankszövetségi elnök elmondta, a bankok támogatják a programot.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bankban (MNB) tartott találkozón nyolc bankár vett részt, a jegybank részéről pedig Matolcsy György mellett ott volt Balog Ádám alelnök, Bártfai-Mager Andrea, a monetáris tanács tagja, továbbá Palotai Dániel, Nagy Márton ügyvezető igazgatók és a jegybankelnök kabinetfőnöke.

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke délután arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a meghívott bankvezetők támogatták a jegybank hitelprogramját, mert a bankoknak "kötelességük azt támogatni", és a program irányát helyesnek tartják.

Gyuris Dániel, a bankszövetség alelnöke jelezte: ezzel együtt szükség van a részletek tisztázására, amelyekről várhatóan egy hónapig egyeztetnek. Elmondása szerint a legnagyobb vita a két százalékban meghatározott maximális kamatmarzs mértékéről folyik, ma ugyanis a kis- és közepes vállalkozásokat ennél kockázatosabbnak tartják a bankok, és 2,5-3 százalékos kamatfelárral hitelezik.

Patai Mihály szerint a szövetség tagbankjai egyenként fogják eldönteni, hogy a végleges, később kialakításra kerülő feltételek mellett részt vesznek-e a programban, a jegybank senkit nem fog kényszeríteni, mindenki önkéntesen csatlakozik vagy marad távol.

Patai Mihály azzal kapcsolatban, hogy a jegybank vezetése a mostani 4500 milliárd forintra rúgó kéthetes jegybanki hitelállományt le akarja vinni 3600 milliárd forintra, megjegyezte: ezt úgy is el lehetne érni, ha a monetáris tanács úgy döntene, hogy csak azok a bankok vehessenek kéthetes jegybanki kötvényt, amelyek Magyarországon tevékenykednek, illetve Magyarországon kockázatot vállalnak tevékenységük révén. Mint mondta, ha kikérik a véleményét a kötvényállomány csökkentéséről, ő ezt fogja javasolni.

Kiemelte: egyes becslések szerint több mint 1000 milliárd forint, vagy még ennél is nagyobb összegű kéthetes MNB-kötvény van olyan - például tengerentúli - bankok kezében, amelyek semmilyen kockázatot nem vállalnak Magyarországon, tevékenységük után nem fizetnek például bankadót. A devizatartalékokról való döntés azonban teljes mértékben a független jegybank felelőssége - húzta alá Patai Mihály.

Gyuris Dániel kiemelte: az egész hitelprogramot majd csomagban kell nézni, fontos például, hogy milyen garanciarendszer társul a kis- és közepes cégeknek nyújtott refinanszírozási hitelekhez. Az sem lesz majd közömbös a programhoz csatlakozó bankok számára, hogy az egyeztetések végén milyen futamidővel lehet majd a hiteleket kiközvetíteni - mondta a bankszövetség alelnöke.

Gyuris Dániel elmondta: a kétszer 250 milliárd forintos, kkv-knak biztosított hitelösszeg "teljes feltöltöttség" esetén is a vállalati hitelállomány maximum 7 százalékát érinti.

Patai Mihály elmondta: Matolcsy György jegybankelnök szakmai alkalmasságát, szavahihetőségét feszegető kérdések egész Magyarországnak ártanak. Az MTI kérdésére, miszerint hogyan értékeli Király Júlia MNB-alelnök lemondását, Patai Mihály közölte: emberileg teljesen megérti Király Júlia lépését, nehéz lehetett úgy egy területet vezetni, hogy a monetáris tanácsban hónapok óta leszavazták.