Vágólapra másolva!
Rogán Antal, a Fidesz-frakcióvezetője szerint a kormány még ebben az évben jóváírja a korábbi magán-nyugdíjpénztári pénzeket az egyéni nyugdíjszámlákon. Ebben a ciklusban viszont már aligha döntenek arról, hogy ennek lesz-e bármilyen folyománya.
Vágólapra másolva!

"Legkésőbb év végéig jóváírják a magán-nyugdíjpénztári (manyup) befizetéseket az egyéni számlákon" - mondta Rogán Antal egy parlamenti sajtótájékoztatón még azelőtt, hogy a képviselők szavaztak volna egy ezzel ellentétes irányú jogszabályváltozásról.

A parlament előtt fekvő törvénymódosítás szerint az egyéni nyugdíjszámlákon csak idéntől vezetnék a befizetések adatait, amely azt is jelenti, hogy a korábbi pénztári befizetések adatai nem jelennének meg. A kormány megígérte korábban, hogy manyupos vagyon átkerül az egyéni számlákra.

Varga Mihály vasárnap azt nyilatkozta, hogy a rendszer még nincs készen, viszont azt is elmondta, hogy "a nyugdíjrendszerben olyan változások történtek, amelyek nem teszik indokolttá ezeknek a jóváírását".

Rogán azt állította, hogy a kormány és a frakciók egyeztetett álláspontját ismertette, amikor megígérte, hogy még az idén jóváírják a korábbi befizetéseket. Szerinte háromlépcsős átalakításról van szó: az első lépcső az egyéni számlák létrehozása, a második a jóváírás, a harmadik pedig az, hogy eldöntik, "egyáltalán figyelembe kell-e venni ezeket a befizetéseket" - de szerinte ez a jelenlegi ciklusba már nem fog beleférni.

A Fidesz frakcióvezetője szerint azért kell év végéig várni az egyéni számlákkal, mert addig adategyeztetésre van szükség, hiányzik ugyanis az informatikai háttér az adatok kezeléséhez.