A piac már nem fél annyira Matolcsytól

Vágólapra másolva!
Kedden reggel 297 forint alatt jegyezték az eurót. A forintot erősíti a kedvező külpiaci hangulat, és a befektetők úgy látják, egyre kisebb kockázata van annak, hogy a Magyar Nemzeti Bank újabb unortodox intézkedéseket hoz. Az első amerikai gyorsjelentésnek azonban nem örültek a befektetők.
Vágólapra másolva!

Alig érezte meg a forint árfolyama, hogy mandátumának lejárta előtt három hónappal benyújtotta lemondását Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. Király szerint egyre valószínűbb, hogy nem megalapozott, elhibázott döntések születnek, és növekedhet a jegybankkal szembeni bizalmatlanság is.

Hétfőn ugyanakkor érdemben távolabb került a 300-as szinttől az euró/forint árfolyama, miután a piaci szereplők úgy látják, hogy az MNB múlt héten bejelentett programja nem túl kockázatos, és már nem is várják, hogy agresszív intézkedéseket hozzon a jegybank. Ha fennmarad a kedvező légkör, akkor a következő fontos támasz a 295-ös árfolyam lehet a forint számára.

Kedden hangulati alapú kereskedés várható, de továbbra sem hagyják figyelmen kívül a befektetők az MNB-vel kapcsolatos híreket. A feltörekvő piacokat támogatja, hogy a japán jegybank a múlt héten óriási volumenű eszközvásárlási programot hirdetett meg, hogy leküzdje a deflációt - elérje a 2 százalékos inflációs célt -, és segítsen a gazdasági növekedés beindításában. Várhatóan az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve sem hagy fel a kötvényvásárlásokkal, és nem is csökkenti a program volumenét sem, mivel a munkaerőpiac a legfrissebb adatok alapján gyengélkedik. A nagy jegybankok programjai tartják erősebb szinteken a kockázatosabb eszközöket, mert a likviditásbőség következtében a befektetőkre jellemző a hozamvadászat.

Az USA-ban feszült várakozás előzte meg az első gyorsjelentés közzétételét. Hétfőn este, tőzsdezárás után adta ki első negyedéves jelentését az Alcoa. Az alumíniumipari vállalat 149 millió dolláros eredményt ért el, vagyis részvényenként 13 centes nyereséget könyvelhetett el a cég. A szezonális hatásoktól megtisztított eredmény 11 cent lett részvényenként, ez meghaladta az elemzői várakozásokat. A vállalat bevétele azonban csak 5,83 milliárd dollár lett, ami kissé elmaradt a várttól. Az Alcoa úgy véli, hogy 2013-ban a globális alumíniumkereslet növekedhet az előző évhez képest. A cég részvényei több mint 1 százalékos eséssel reagáltak a gyorsjelentésre.