38 éve nem volt ilyen alacsony infláció

Vágólapra másolva!
A rezsicsökkentés márciusra teljesen átkerült az árakba, a gáz és az áram is 10 százalékkal lett olcsóbb az egy évvel korábbi állapothoz képest a hivatalos mérések szerint. Az élelmiszerek és a szolgáltatások viszont a 2,2 százalékos átlag felett drágultak.
Vágólapra másolva!

Márciusban tovább esett az infláció, a fogyasztói árak átlagosan 2,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Az élelmiszerek viszont ennél nagyobb mértékben drágultak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavaly márciushoz képest az élelmiszerek 3,4 százalékkal drágultak. Ezen belül a liszt 14,7, az idényáras termékek 11,7, a tészták 8,7, az étolaj 6,2 kerülnek többe. Olcsóbb lett viszont a tojás (8 százalék), a cukor (6,9 százalék), a csokoládé (5,8 százalék) és a tej (3,2 százalék).

A szeszes italok és dohányáruk ára 11,7 százalékkal emelkedett. A szolgáltatások átlag felett drágultak, ezen belül a szemétszállítás 7,6, a tömegközlekedés 5,4 százalékkal drágult. A ruházkodás 0,4 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek 2,2 százalékkal, a háztartási energia 8,1 százalékkal lett olcsóbb. Ebben már megjelent a rezsicsökkentés hatása: a vezetékes gázért és az elektromos energiáért 10 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A távfűtés 11,7 százalékkal csökkent egy év alatt.

Az infláció alakulása 2009. január és 2013. március közöttForrás: [origo]
Forrás: KSH

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője gyorselemzésében azt írta, a 2,2 százalékra eső infláció 38 éves mélypontot jelent, és alulmúlta a várakozásokat. Az elemző arra számít, hogy a következő hónapokban akár 1,7 százalékra is zuhanhat az infláció. Hozzátette ugyanakkor, hogy a maginfláció jóval kisebb mértékben csökkent, 3,6-ről 3,4 százalékra.

Szerinte az élelmiszerárak a korábbi előrejelzésekhez képest lassabban növekedtek, mivel a termelők és a feldolgozók nem tudták áthárítani a takarmányköltségek emelkedését a fogyasztókra.

Suppan Gergely szerint az infláció év végére 2 százalék körül alakulhat, jövőre pedig 3 százalék lehet. Mivel a cél alatt marad a ráta, a jegybank tovább csökkentheti a kamatokat. Ehhez azonban az is szükséges, hogy a nemzetközi jó hangulat fennmaradjon - teszi hozzá az elemző.

Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója szerint is tovább erősíti a kamatvágás folytatódására vonatkozó várakozásokat, így áprilisban újabb mélypontot érhet el az alapkamat szintje. "Habár a kamatcsökkentési várakozások erősödésével párhuzamosan a kötvényhozamok is jelentősen csökkentek, a jelenlegi inflációs szint mellett még mindig legalább 2-3 százalék körüli reálhozamot lehet elérni a hazai kötvénybefektetéseken" - mondta.