Megvan az MNB új alelnöke

Gerhardt Ferenc, az MNB monetáris tanács tagja, új MNB-alelnök
Vágólapra másolva!
Gerhardt Ferenc lesz az MNB új alelnöke - tudta meg az [origo]. Gerhardt eddig a monetáris tanács tagja volt. Elődje lemondott, mert szerinte parancsra írják az elemzéseket.
Vágólapra másolva!

Gerhardt Ferencet javasolja a jegybank alelnökének Orbán Viktor kormányfő - értesült az [origo], amit cikkünk megjelenése után a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek megerősített.

A poszt azért üresedik meg, mert a héten, hatéves megbízatásának lejárta előtt három hónappal lemondott az alelnöki pozícióról Király Júlia. A távozó alelnök a Matolcsy vezette jegybankban eluralkodó, megítélése szerint aggasztó folyamatok miatt mondott le. Döntését részben azzal indokolta, hogy amióta Matolcsy György az új elnök, a jegybankban parancsra írják át az elemzéseket, és eluralkodott a félelem.

Műszaki igazgató volt

Szerinte a megváltozott légkör az MNB presztízsét és az ország gazdaságát veszélyezteti, és károsnak tartja, hogy az új vezetés a stáb éléről és fontos területekről kulcsembereket távolított el, idő előtti lemondásával jelezni kívánja a helyzet súlyosságát. Lemondásának bejelentésekor Király Júlia hangsúlyozta, hogy egyre növekvő valószínűségét látja a nem kellően megalapozott, elhibázott döntések meghozatalának, amelyekért sem alelnökként, sem a monetáris tanács tagjaként nem kíván semmilyen felelősséget vállalni.

A jegybanktörvény szerint az MNB-nek kettő vagy három alelnöke lehet, Király lemondásával viszont már csak egy maradna. Március elején, Matolcsy György érkezésekor kinevezték Balog Ádám volt adóügyi államtitkárt is, vele együtt már hárman lettek az alelnökök, viszont Karvalits Ferenc mandátuma március végén lejárt. A kormány ekkor úgy döntött, nem nevez ki a helyére senkit, így újra ketten lettek az alelnökök.

Gerhardt 2011 márciusa óta a jegybank legfőbb döntéshozó szervének, a monetáris tanácsnak a tagja, de korábban is dolgozott az MNB-ben, ám csak a bankműködést támogató területeken. 2005 és 2007 között a Magyar Nemzeti Bankban az informatika, a bankműveletek, az intézményi és közbeszerzések, valamint a műszaki szolgáltatások vezetését ellátó igazgató volt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Gerhardt Ferenc és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője

A jegybank honlapján megtalálható életrajza szerint Gerhardt 15 éven keresztül, 1983-tól a Közép-európai Nemzetközi Bank Zrt. ügyvezető igazgatója volt, majd az ING Bank Zrt. vezérigazgató-helyetteseként dolgozott. 1999 és 2000 között a Magyar Fejlesztési Banknál vezérigazgató-helyettesként a számvitel, bankműveletek, informatika és a műszaki beruházások területét felügyelte. 2000-től 2002-ig a Konzumbank Rt. vezérigazgatója volt.

A Magyar Külkereskedelmi Bank elnök-vezérigazgatói tanácsadójaként 2002-től 2004-ig részt vett a bank irányító testületeiben, a stratégiai fejlesztési projektek irányításában és a Konzumbank privatizációjában. Ezt követte a kétéves jegybanki kitérő Járai Zsigmond elnöksége alatt. 2008 és 2010 között az Allianz Hungária Rt. elnöki tanácsadójaként működött. Ezután, 2010 és 2011 között pedig a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyettese és igazgatósági tagja tisztségeket töltötte be.

Nem biztos, hogy jön a helyére valaki

Gerhardtot Áder János köztársasági elnök nevezheti ki azt követően, hogy a kormányfő javasolta személyt a parlament gazdasági bizottsága meghallgatja. A bizottság honlapján még nincs fenn az, hogy mikor lesz a meghallgatás, de ezt akár már holnapra is össze tudja hívni Rogán Antal, a bizottság elnöke - aki a jegybank körüli ügyekben az egyik legbefolyásosabb kormánypárti politikus.

Gerhardt mellett van egy másik alelnöke is a jegybanknak, Balog Ádám kezében összpontosul lényegében minden: a készpénzlogisztika mellett több fontos (elemzés, előrejelzés) és adminisztratív területért is ő felel.

Az új alelnök helyére a monetáris tanácsba nem kell kinevezni senkit - bár megteheti a kormányoldal, ha akarja -, mert a jegybanktörvény szerint az MNB-nek kettő vagy három alelnöke kell, hogy legyen, ők és Matolcsy György elnök alkotják a monetáris tanács belsős csoportját. A külsősök száma meg kell, hogy haladja a belsősök számát, de nem lehetnek kétszer annyian, mint a belsős kollégáik. Gerhardt kiválásával a külsősök négyen maradnak (Bártfai-Mager Andrea, Cinkotai János, Kocziszky György, Pleschinger Gyula), míg három belsős van.