Mély sebekkel távozik a Tesco az USA-ból

Vágólapra másolva!
1,2 milliárd font (400 milliárd forint) költségébe kerül a Tescónak, hogy elhagyja az amerikai piacot. Ez a cég nyereségességén is alaposan meglátszott, két évtizede először zuhant a társaság profitja.
Vágólapra másolva!

Két évtized után először esett a világszerte üzlethálózatot üzemeltető brit Tesco nyeresége azután, hogy a társaság kivonult az amerikai piacról - írta a BBC.

A Tesco 199 Fresh & Easy nevű boltját szünteti meg, illetve adja el, mert ezek még sosem termeltek nyereséget az anyavállalatnak. A kivonulás ráadásul duplán fáj a Tescónak, mivel 1,2 milliárd fontba (több mint 400 milliárd forintba) kerül felszámolni ezeket a boltokat.

A Tesco adózás előtti nyeresége 51 százalékkal, 1,96 milliárd fontra (közel 700 milliárd forint) csökkent, de az amerikai kivonulás költségeit is figyelembe véve az adózás utáni nyereség már csak 120 millió font (40 milliárd forint).

A Tesco már korábban figyelmeztette a befektetőit, hogy valószínűleg nem tudják tartani a tervezett eredményeket. A vállalatot átszervezik, az amerikai kivonulás mellett a japán piacot is feladják, és a kínai terjeszkedést is mérséklik.