A családok hónapokat várhatnak a pénzükre

Vágólapra másolva!
Átáll az államkincstár informatikai rendszere egy újra, ez idő alatt viszont nem tudnak fogadni új kérelmeket. A mostanában igényelt vagy most igénylendő gyes vagy családi pótlék csak később érkezhet, így több tízezer család marad ellátás nélkül egy időre.
Vágólapra másolva!

Akár több hónapos csúszásra is számítania kell annak, aki mostanában igényelt vagy igényel az államkincstártól családtámogatást - írta szerdai számában a Napi Gazdaság. Tavaly 170 ezren kaptak gyest, ez alapján néhány tízezerre becsüli a lap az érintettek számát.

A lap szerint a kincstár elektronikus rendszerét március-áprilisban korszerűbbre cserélik, így lényegében leáll az ügyintézés. A már elbírált támogatások folyósítása nem szünetel, illetve itt csúszás sincs, ám az új ügyek és a benyújtott módosítások bizonyosan csak április utolsó napjaiban kerülhetnek a rendszerbe. A beérkezett kérelmeket a régi rendszer már nem látja - az új pedig még nem.

A beküldött kérelmeket így csak az új program elindítása után lehet feldolgozni. A kérelmeket várhatóan májusra bírálják el, a támogatást egy összegben utalja a kincstár visszamenőleg. A lap szerint van olyan ügy, amelyet január óta nem rendeztek. A családi pótlék 11, a gyes 25 ezer forint havonta, ennyi eshet ki egy gyerek után az érintett családokban. Ennél is nagyobb érvágás a terhességi-gyerekágyi segély, mert ez az előbbi összeg háromszorosát is elérheti.