Autóipara húzza Amerikát

Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed jelentése szerint mérsékelten növekszik az USA gazdasága. A javulás főleg az autóioarban, a kereskedelmi ingatlanpiacon és a lakásépítések terén jelentkezik.
Vágólapra másolva!

Mérsékelt ütemű gazdasági növekedést állapított meg a Fed gazdasági állapotjelentése, a szerdán közzétett Bézs könyv.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer, a Fed az egyes esetekben javuló makrogazdasági mutatók alapján elemzésében "mérsékelt üteműnek" ítélte meg az amerikai gazdasági növekedést.

A gazdasági növekedés leginkább sarkalatos pontjának tekintett foglalkoztatás terén "változatlan, illetve enyhén javuló" állapotot rögzített a jelentés. A foglalkoztatás elsősorban a feldolgozóiparban, a lakóingatlanokra szakosodott építőiparban, az informatikai vállalatoknál és a szolgáltatásokban mutatja a javulás jeleit.

A Fed az autóiparban vélte felismerni a fejlődés legszembetűnőbb jeleit, de számottevő javulást észlelt a lakásépítésekben, illetve a kereskedelmi ingatlanpiacon is. A lakásárak az ország számos területén emelkedésnek indultak, és a lakásépítési célú hitelek felvétele is növekedésnek indult.

A legrosszabb helyzetet a Fed a hadiipari termelésben rögzítette, ahol szabadságolásokra, elbocsátásokra és üzembezárásokra is sor került a várhatóan csökkenő honvédelmi kiadások függvényében.

A mostani jelentés valamivel bizakodóbb hangot ütött meg az előzőnél.

A Fed nyíltpiaci bizottsága az elmúlt hónapban a gazdasági helyzet akkori megítélése alapján a havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási program folytatása és a zéró közeli alapkamat-politika fenntartása mellett döntött, mindaddig, amíg a munkanélküliségi ráta 6,5 százalék alá nem csökken és az infláció 2,5 százalék alatt marad. Márciusban 7,6 százalék volt a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban.