Százmilliós koncesszió a netes szerencsejátékoknak

Vágólapra másolva!
Játéktípusonként százmillió forintos koncessziós díjat, játékadót és felügyeleti díjat kell fizetniük az internetes szerencsejátékokat szervező magántársaságoknak a távszerencsejátékokról szóló törvényjavaslat szerint, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn terjesztett az Országgyűlés elé.
Vágólapra másolva!

A NGM szerint a törvényjavaslat zárószavazására május 13-át követően kerülhet sor. A törvényjavaslatot előzőleg (törvénytervezet formájában) február 8-án a kormány megküldte az Európai Bizottsághoz "alapeseti műszaki notifikációra", ami lényegében az uniós jogszabályoknak való megfeleltetést jelenti.

A törvényjavaslatban a legális távszerencsejáték szervezésének szabályai és az illegális távszerencsejáték szervezése esetén alkalmazható internetes blokkolás szabályai szerepelnek.

Az NGM közlése szerint vállalatok pályázhatnak online sportfogadás, kártyajáték és kaszinójáték szervezésére. Az engedélyek, illetve koncessziós jogok kiadásáról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dönt. Az engedélyek és koncessziós szerződések legfeljebb öt évre szólhatnak, de számuk nem korlátozott. A 2013. évi költségvetési törvényre vonatkozó módosító javaslat értelmében a 2013. évi koncessziós díj a teljes évre vetítve játéktípusonként 100 millió forint.

Az online szerencsejátékot szervező magántársaságok a koncessziós díj mellett kötelesek lesznek játékadó és felügyeleti díj megfizetésére is. A játékadó a tiszta játékbevétel 20 százaléka, amelyet a társaságoknak kéthetente kell teljesíteniük. A törvényjavaslat szerint a játékosoknak a legális internetes szerencsejátékból származó jövedelme mentesül a személyi jövedelemadó hatálya alól.

A koncessziós pályázatokon csak olyan nem állami vagy többségi állami tulajdonban álló szervezők indulhatnak, amelyeknek a jegyzett tőkéje legalább 200 millió forint. A távszerencsejáték a törvényjavaslat alapján nem liberalizált tevékenység, ami azt jelenti, hogy az állami jellegű szervezői kör a NAV engedélyével, egyéb szervezők pedig koncessziós pályázaton való részvétel alapján megkötött koncessziós szerződéssel és NAV-engedéllyel végezhetnek távszerencsejáték szervezői tevékenységet.