A valaha volt legalacsonyabb magyar alapkamatot 4,75 százalékra csökkentették

Vágólapra másolva!
A monetáris tanács döntése után 4,75 százalék lett a jegybanki alapkamat. Ezzel történelmi mélységben lévő kamatszint tovább csökkent.
Vágólapra másolva!

A magyar alapkamat kilenc hónapja csökken folyamatosan, a monetáris tanács döntése alapján kedden 4,75 százalékra esett. A márciusi döntés alkalmával már történelmi mélységbe esett a kamatszint, még soha nem volt olyan alacsony, mint most.

A monetáris tanács indoklása szerint a csökkentésre azért volt lehetőség, mert a gazdasági növekedés lassú, miközben a gyenge kereslet miatt nem fenyeget az sem, hogy a cégek emeljék az áraikat és az infláció beinduljon. (Olvassa el, hogyan hat az alapkamat!)

A forint a döntés után kismértékben erősödni tudott. A délelőtt során a 300 forintot is átlépte, majd 2 óra után 299 forint környékére erősödött. (Az árfolyamot a Bloomberg üzleti hírügynökség bakija rázta meg rövid időre, mert azt írták, hogy 400 bázispontos kamatcsökkentés történ.)

Az első hét döntés alkalmával még Simor András volt az MNB elnöke, de a monetáris tanácsban már többségben voltak a mostani kormány idején delegált, külső tagok. Az utolsó két kamatdöntés már Matolcsy György elnökségének idejére esett.

A mostani döntés nem volt meglepetés az elemzők többsége negyed százalékpontos csökkenésre számított. A kamatszint a tavaly augusztusi 7 százalékról kezdte meg folyamatos lemorzsolódását, ennek hatása a bankbetétek és a hitelek kamatain is erősen látszik.

http://www.bankmonitor.hu/sidebox/origo-form.htm?wide=true







Az alapkamat alakulása

Forrás: [origo]
Forrás: MNB

Az MNB nem csak az alapkamat csökkentésével igyekszik felpörgetni a gazdaságot. Növekedési hitel program néven új stratégiai programot indított el március végén. Az angol jegybank által alkalmazott (funding for lending) program mintájára épülő csomagban döntően a mikrovállalkozások és a kkv-k juthatnak olcsó hitelhez. Ehhez a jegybank nullaszázalékos kamatra ad hitelt a kereskedelmi bankoknak, amelyek maximum 2 százalékos pluszkamattal adhatják tovább a vállalkozásoknak.