Nem csökken tovább a kötelező díja

Vágólapra másolva!
Az első négy hónap adatai alapján megállni látszik a kötelező díjak évek óta tartó csökkenése. Bár a január 1-je óta eltelt időszakban szinte minden biztosító módosította a tarifáját, úgy tűnik a társaságok már nem tudnak lejjebb menni az áraikkal. A Biztosítás.hu internetes alkuszi portál adatai szerint az átlagdíj 19 ezer forinton stabilizálódhat az idei évben kötött szerződésekre, és már csak azok az autósok tudnak spórolni, akik évközben sem felejtik el összehasonlítani a biztosítók ajánlatait.
Vágólapra másolva!

Véget érhet a kötelező díjak mélyrepülése, és a díjak akár lassú emelkedésbe is kezdhetnek a jövőben. A szakemberek által már többször beharangozott trendforduló mostani bekövetkezése azt mutatja, hogy a biztosítók már nem tudják vagy a szolgáltatási színvonaluk védelme érdekében nem akarják a jelenlegi árszintnél olcsóbban adni a kötelező biztosításokat ügyfeleiknek.

Míg az előző években évről-évre mintegy 30 százalékos díjcsökkenésről beszélhettünk átlagosan, addig 2013-ra a díj már alig változott. Továbbra is fennállnak ugyanakkor a márkakereskedésekben és az interneten kötött szerződések átlagdíjai közötti jelentős különbségek, az elektronikus csatorna javára. (A [origo] és a Biztosítás.hu közös biztosítási kalkulátorát itt találja.)

Míg a díjak mérséklésére hat a folyamatosan csökkenő autóhasználat (amely 2012-höz képest újabb 6 százalékkal esett 2013 első negyedévében), a csökkenő kárgyakoriság és az átlagkárok mértéke (amely mutatók elsősorban a gyorshajtásos esetek szigorúbb hatósági büntetési tételei miatt javulnak), addig a díjak emelkedését okozzák a biztosítási szektor állandósult adóterhei, a gyenge forint miatti emelkedő alkatrészárak és az elmúlt tél különösen sok kárt okozó hóhelyzetei.

Rácz István, a Biztosítás.hu ügyvezetője szerint emiatt a díjak fokozatos emelkedésével számolhatnak azok az autósok, akik nem használják ki az egyes biztosítók díjai között meglévő árkülönbségeket (elfelejtik évfordulójukat vagy kötelezőjüket a piaci ajánlatok áttekintése nélkül kötik meg frissen vásárolt gépjárművükre), illetve mindezek okán felgyorsulhat a díjak emelkedésének az üteme is. Ma már az autósok közel felének esik december 31-étől eltérő dátumra az évfordulója, ami az év végi kampány súlyának folyamatos csökkenését és az ügyfelek figyelmének lanyhulását eredményezi. Ezt alátámasztja az is, hogy míg a személygépjárművek éves kötelező biztosítási átlagdíja ma Magyarországon 20 ezer forint felett van, addig az évfordulóra biztosítót váltó autósok mindössze 12-15 ezer forintot fizetnek kötelezőjükért.

A Biztosítás.hu az Origo Zrt. kereskedelmi partnere.