Fűzöldre festik a Volksbankot

Vágólapra másolva!
November 1-jén nevet és arculatot vált a Volksbank, amelyet a legnagyobb orosz bank tavaly felvásárolt a korábbi osztrák tulajdonostól. Ezt a Volksbank új menedzsmentje és a Sberbank Budapesten tartózkodó vezetői jelentették be, miután együttműködési megállapodást kötöttek az Eximbankkal, hogy elősegítsék a magyar cégek oroszországi exportját.
Vágólapra másolva!

Általános együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) az orosz Sberbankkal, illetve magyarországi leányvállalatával, a Volksbank Magyarországgal. Az aláírást követően Nátrán Roland, az Eximbank elnök-vezérigazgatója elmondta: a megállapodás számos területen hozhat hatékonyabb együttműködést.

Szergej Gorkov, a Sberbank vezérigazgató-helyettese úgy fogalmazott, ez hatalmas lehetőség a magyar vállalatok számára, hogy azok erősíthessék exportjukat Oroszországba, Törökországba és a FÁK-térségbe. Emlékeztetett: a magyar cégek oroszországi exportja jelenleg 5 millió dollár, ez a megállapodás eredményeként növekedhet. A Budapesten két napig tárgyaló menedzsment találkozott a Richter Gedeonnal (mint az orosz piac egyik legaktívabb magyar cégével) és a Magyar Nemzeti Bankkal is. Ez utóbbiról Gorkov annyit mondott, hogy a Volskbank révén mindenképpen szeretnének részt venni a jegybank növekedési hitelprogramjában.

Az [origo] kérdésére Mark Arnold, a Sberbank Europe AG vezérigazgatója és Axel Hummel, a Volksbank Magyarország vezérigazgatója elmondta, hogy a bank névváltása legkésőbb november 1-jén elkezdődik, és az anyabank színvilágának megfelelően az összes fiók zöldre festése néhány hónap alatt lezajlik. Az új név Sberbank Magyarország lesz. Az orosz bank tavaly vásárolta meg az osztrák Volksbank nemzetközi leánybankjait (a román érdekeltség kivételével).

A jövőbeli stratégiáról szólva Gorkov kifejtette, hogy a Volksbankban jelenleg profiltisztítás történik, és a növekedésre szeretnének koncentrálni. Új bankvásárlást azonban egyelőre nem terveznek, Európában és Magyarországon sem.