Orbán: Spekulánsok uralják Európát

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök szerint spekulánsok uralják az európai gazdaságot, amelytől Magyarország sem tudja függetleníteni magát. Magyarország addig nem csatlakozik az eurózónához, amíg meg nem erősödik - mondta.
Vágólapra másolva!

Magyarországnak egészen addig nem szabad komolyan foglalkoznia az eurócsatlakozással, amíg általános fejlettségi szintje nem éri el az eurózóna fejlettségének 90 százalékát - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a kémesi kihelyezett kormányülés utáni sajtótájékoztatón.

Ha elérte ezt a szintet az ország, akkor lehet majd komolyan beszélni bármilyen következő lépésről. Egészen addig azonban Magyarországnak a saját gazdasága megerősítésével kell foglalkoznia - mondta a kormányfő, és azt is elmondta, hogy szerinte korábban elhibázták az Európai Unió bővítésének gazdaságpolitikáját.

"Magyarország tudatában van annak, hogy Európában élünk, az európai piacnak vagyunk a részei. Ugyan van saját valutánk, meg van saját nemzetgazdaságunk, de nem tudjuk magunkat függetleníteni attól, ami körülöttünk történik. Az európai gazdaságot pedig ma tekintélyes részben spekulánsok uralják (...), ez alól a veszély alól Magyarország sem tudja magát kivonni" - mondta Orbán Viktor, felidézve, hogy a napokban is spekuláció volt a forinttal szemben, de azt rövid időn belül sikerült kezelni.

A kormány úgy készül fel a spekulációkra, hogy stabil gazdaságot és stabil pénzpolitikát működtet, hogy a kilengésekkor "hamar vissza is tudjuk billenteni a dolgokat" - közölte a miniszterelnök.

A kormányfő feltehetőleg a keddi kamatdöntés utáni hirtelen forintgyengülésre utalt. Az euró hirtelen 303 forintra ugrott az után, hogy a Bloomberg hírügynökség tévesen azt közölte, hogy a magyar jegybank 4 százalékponttal csökkentette az alapkamatot. Valójában az MNB csak 0,25 százalékpontot vágott. A Bloomberg gyorsan javította a hibát, és a forint is visszatért a korábbi szintre.