Egyre népszerűbbek az értékpapírok

Vágólapra másolva!
Az alacsony kamatszint miatt a lakosság fele fontolgatja, hogy értékpapírokba fektetné be a pénzét.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi alacsony kamatszint mellett a lakossági megtakarítóknak már legalább fele megvizsgálna a bankbetét mellett más befektetési lehetőségeket, így az értékpapírokat is. A megtakarításuknak új helyet keresők rizikóvállalási hajlandósága azonban mérsékelt maradt - ismertette internetes kutatásának eredményét közleményében a KBC Equitas az MTI-vel. A felmérést mintegy 1300 fő megkérdezésével az Eco.hu pénzügyi-gazdasági portál olvasóinak körében végezték.

A felmérés szerint amíg 7 százalékos betéti kamatok mellett a megtakarítóknak mindössze 17 százaléka, addig 4 százalékra süllyedő kamatszintnél már a megkérdezettek 91 százaléka fontolná meg, hogy új megtakarítási, illetve befektetési lehetőséget keressen. A válaszadók csaknem tizede azonban kitart a betéti lekötési lehetőségek mellett.

Az új célpontok keresése azonban mérsékelt kockázatvállalási kedvvel párosul, ugyanis a felmérés azt mutatja, hogy a megkérdezettek mindössze 24 százaléka vállalna jelentős tőkekockázatot az átlagnál magasabb hozam érdekében, és csupán 5 százalék volt azok aránya, akik tőkeáttételes ügyleteket is kötnének, kockáztatva ezzel, hogy akár meglévő teljes tőkéjüket vagy annál többet is elveszíthetnek. A válaszadók 36 százaléka csak mérsékelt, legfeljebb 10 százalékos tőkekockázatot vállalna fel.

"Igaz ugyan, hogy a válaszadók 34 százaléka továbbra sem hajlandó a nagyobb hozamért rizikót vállalni, ugyanakkor fontos, hogy a többség már elfogadja a tőkekockázat lehetőségét mint a magasabb hozammal kecsegtető alternatív befektetési formák velejáróját, ami jelzi pénzügyi tudatosságukat" - fejtette ki Tordai Péter, a KBC Equitas lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese a közleményben.