Sokkoló adatok a lakáspiacról

Vágólapra másolva!
Több mint 50 százalékkal esett vissza a lakásépítések száma egy év alatt, a legtöbb magyarországi megyében még 100 építési engedélyt sem adtak ki 3 hónap alatt - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön publikált számaiból.
Vágólapra másolva!

Mindössze 1123 új lakás építését regisztrálta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az év első három hónapjában. Ez 54 százalékos zuhanás egy év alatt, vagyis idén még fele annyi lakást sem adtak át, mint tavaly.

Budapest mellett mindössze két megyében (Pest és Győr-Moson-Sopron) adtak ki 200-nál több lakásra építési engedélyt, a többi megyében ez az érték a százat sem érte el.

A használatba vett lakások számának csökkenése valamennyi településtípusban megfigyelhető. Budapesten az év első három hónapjában mindössze 240 új lakást vettek használatba, ami alig több mint fele a megelőző év azonos időszakában épült lakásokénak.

Forrás: [origo]
Forrás: KSH

A vállalkozások által bérbeadásra és értékesítésre épített lakások száma nagyobb mértékben esik vissza, mint a magánszemélyek saját használatra szánt építkezései. Az első negyedévben mindössze 331 lakást építtettek vállalkozások, ezzel számuk az egy évvel korábbinak kevesebb, mint egyharmadára csökkent.

A magánszemélyek által építtetett lakások száma az előző év hasonló időszakának 57 százaléka. Mivel a természetes személyek jellemzően nagyobb lakásokat építtetnek, részarányuk növekedése emelte az új lakások átlagos alapterületét: ez az érték 2013 első negyedévében 112 négyzetméter volt, 15 négyzetméterrel több, mint egy évvel korábban.