Matolcsy gyorsan magához vonná a PSZÁF-ot

Vágólapra másolva!
Húszoldalas vitaanyagban érvel a Magyar Nemzeti Bank amellett, hogy minél előbb be kell olvasztani a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét. A jegybank szerint az összevonás jövő januártól történhet meg.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György jegybankelnöki kinevezésével újra napirendre került a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonása, az erre vonatkozó koncepciót a jegybanki stáb már el is készítette - írtuk néhány héttel ezelőtt jegybanki és banki forrásokra hivatkozva. Csütörtökön az MNB honlapjára felkerült egy 20 oldalas vitaanyag az MNB pénzügyi felügyeleti funkcióinak a megerősítéséről, amelyből kiderül: a jegybank szerint minél előbb meg kell valósítani a két szervezet integrációját.

"Az MNB javaslata szerint a PSZÁF részleges vagy teljes integrációja az új jegybanktörvény tavaszi parlamenti törvényhozási ülésszakban történő elfogadása mellett 2014. január 1-jei hatályba lépéssel valósulhatna meg" - olvasható a dokumentumban.

A jegybank indoklása a következő: a nemzetközi gyakorlat és a hazai tapasztalatok alapján indokolt, hogy az MNB legyen a makroprudenciális politika elsődleges felelőse. A feladatok ellátásához szükséges, hogy az MNB kellően széleskörű és jól elhatárolt szabályozó eszközöket kapjon.

Az új, integrált felügyelet kiemelt célja, hogy megteremtse a pénzügyi rendszer stabilitását és biztosítsa a pénzügyi közvetítőrendszer gazdasági növekedéshez való fenntartható hozzájárulását. Az Európai Központi Bankra épülő Bankunió is ebbe a fejlődési irányba illeszkedik - fogalmaznak a húszoldalas vitaanyagban.

Az elmúlt évek hazai tapasztalatának részletezése során kifejtik, hogy a devizahitelezés sem lett volna akkora probléma, ha a jegybank kezében vannak a felügyelet jogkörei. Mint írják, "ha az MNB mikroprudenciális és makroprudenciális hatóság lett volna, akkor jó eséllyel lényegesen kisebb állomány épült volna ki, és az ezzel kapcsolatos kockázatok mérsékeltek maradhattak volna.