Vágólapra másolva!
Eladta repülőtér-üzemeltető részesedéseit - köztük a budapestit - a német Hochtief konszern egy kanadai nyugdíjalapnak. Az üzlet még a versenyhatósági engedélyekre vár.
Vágólapra másolva!

A Hochtief 1,1 milliárd euróért eladta repülőtér-üzemeltető vállalata, a Hochtief AirPort GmbH összes érdekeltségét a 64,5 milliárd dollárnyi vagyont kezelő kanadai PSP Investments nyugdíjalapnak - jelentette be a német vállalat kedden.

Az üzlet visszamenőlegesen, 2013. január 1-jei hatállyal lép életbe, mihelyt megkapja a szükséges versenyhatósági engedélyeket. A Hochtief AirPortnak a düsseldorfi, hamburgi, athéni, budapesti, sydneyi és tiranai repülőterekben van részesedése. E reptereken együttesen 95 millió utas fordul meg egy évben.

A Hochtief előző elnöke, Frank Stieler már 2011-ben meg kívánt válni 1,5 milliárd euróért a konszern repülőtér-üzemeltető tevékenységétől, de aztán távozott a cégtől, így a repülőterek akkor a konszern tulajdonában maradtak. Végül a Hochtief tavaly november óta hivatalban lévő vezetője, Marcelino Fernandez Verdes indította el az értékesítés folyamatát.

Az értékesítésből befolyt összeget a Hochtief adósságának csökkentésére és infrastruktúra-üzletága működésének modernizálására tervezi fordítani. A vállalat az idei első negyedévet 43,5 millió euró nyereséggel zárta, szemben az egy évvel korábbi 34,8 millió euró veszteséggel. Éves nyereség-előrejelzését a most bejelentett ügylet nyomán 220 millió euróra emelte.