Lassan szakítani kellene az IMF-fel

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank egyik vezetője szerint az EU-nak hamarosan magának kell megoldania a válságot Európában, az IMF-től pedig lassan el kéne távolodnia Brüsszelnek a válságkezelésben.
Vágólapra másolva!

Európának idővel be kell fejeznie az együttműködést a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és saját intézményeire támaszkodva kell majd megoldania a válságok kezelését - jelentette ki az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának és igazgatótanácsának tagja, Jörg Asmussen.

Jörg Asmussen a Ciprus ügyében az Európai Parlament gazdasági és monetáris bizottsága előtti meghallgatáson egy kérdésre adott válaszában annak a véleményének adott hangot, hogy fel kellene számolni az öt euróövezeti mentőcsomagot felügyelő "trojkát", az EU, az EKB és az IMF szakembereiből felállított szakértői csapatot. Véleménye szerint a kríziskezelés központjába az Európai Bizottságot kellene emelni, mivel a trojka-megoldás erős ellenérzéseket kelt a mentőcsomag fejében megszorításokat bevezető országok lakossága körében.

Jörg Asmussen hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egyelőre nem lenne ajánlatos felszámolni a trojka-megoldást, mivel az EU nem rendelkezik még a probléma önálló kezeléséhez szükséges mechanizmussal. "Nem javasolnám a trojka-rendszer felszámolását most, a krízis kellős közepén, mivel jelenleg nincs rá alternatíva" - idézte a Dow Jones hírügynökség az EKB igazgatótanácsának tagját.

A trojkát számos esetben érte már az a vád, hogy minden áttekinthető demokratikus eljárás mellőzésével kényszerít kormányokat népszerűtlen intézkedések meghozatalára. A trojka tagjait delegáló három intézmény az ilyen jellegű vádakat minden esetben vehemensen elutasította.

Olli Rehn gazdasági és monetáris ügyekért felelős uniós biztos, aki szintén reszt vett a Ciprus ügyében folytatott bizottsági meghallgatáson, egyetértését fejezte ki Jörg Asmussen felvetésével. Mindketten hangsúlyozták, hogy a válságkezelési erőfeszítések európai keretek közé helyezése az Európai Parlament közvetítésével biztosítaná a demokratikus számonkérhetőséget.

Jörg Asmussen szerint a trojka-megoldás felszámolására csak az ESM európai stabilitási mechanizmus uniós intézménnyé átalakítását követően kerülhetne sor. Az ESM működése jelenleg az euróövezet 17 tagállama között létrejött kormányközi megállapodásokon nyugszik, így nem évezi azt a státust, amivel a 27 tagú Európai Unió égisze alatt rendelkezhetne.