Mást mond két törvény a telekadóra

Vágólapra másolva!
Az ombudsman szerint két törvény eltérően szabályozza a telekadót. Az egyik szerint az adó felét el lehet engedni, a másik szerint nem.
Vágólapra másolva!

Szabó Máté ombudsman véleménye szerint két törvény eltérően szabályozza a telekadót, ezért felkérte a nemzetgazdasági minisztert, hogy rendezze az ellentmondást. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményében rámutat: a helyi adókról szóló törvény az építési tilalommal sújtott telkekre 50 százalékos telekadó-mentességet ad, míg ha a telken olyan vezeték húzódik, amely miatt nem lehet építkezni rajta, akkor az energetikai szabályok alapján nem jár adókedvezmény.

Az alapvető jogok biztosa annak alapján hívta fel a figyelmet a problémára, hogy a budapesti XXII. kerületi önkormányzat telekadót vetett ki azokra a tulajdonosokra, akiknek a telkén nagynyomású gázvezeték húzódik a föld alatt. A közlemény emlékeztet arra, hogy a helyi adókról szóló törvény múlt év eleji módosítása szerint a vezetékek védőövezete nem jelenti azt, hogy a telek nem hasznosítható, ezért nem jár az egész területre telekadó-mentesség. Viszont ha építési tilalom alatt áll a telek - akár a vezeték miatt - akkor a törvény 50 százalékos kedvezményt biztosít a helyi adóból.

Más a helyzet akkor, ha az energetikai jogszabályok alapján vizsgálja valaki ugyanezt a problémát. A bányaszolgalmi vagy vezeték szolgalmi joggal terhelt telek tulajdonosának ugyanis nem jár telekadó-kedvezmény.