Matolcsy még hozzányúl a kamathoz

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az inflációs pálya és más folyamatok alapján további lehetőséget lát az alapkamat csökkentésére - mondta a jegybankelnök csütörtökön a Miskolci Egyetemen.
Vágólapra másolva!

Az MNB országos szakmai konzultációjának első állomásán Matolcsy György megismételte korábbi kijelentését, amely szerint Magyarországon az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás rendben van, így lehetőség van arra, hogy a jegybank támogassa a növekedés beindítását.

Matolcsy György előadásában úgy fogalmazott: az új kormány és az új jegybanki vezetés hisz a növekedésben, a reálgazdaságban, az iparban, valamint az ipar, a reálgazdaság és a tudás szövetségében. Egyben megerősítette abbéli meggyőződését, hogy Magyarországon fenntartható gazdasági növekedési fordulatra van szükség.

Az új jegybankelnök a legfrissebb GDP-adatról is beszélt, azt mondta: az első negyedévben láthatóvá vált gazdasági növekedés különösen örömteli, mert ez már egészséges szerkezetű növekedés. Ezt azzal indokolta, hogy nem hitelből, nem eladósodásból, nem fenntarthatatlan makrogazdasági pályából fakad.

A magyar növekedés, ha egy hajszállal is, de jobb a régiós társakénál, a gazdaságpolitika által meghatározott kitörési pontokra összpontosul, és alacsony inflációs környezetben valósul meg. Az exportot ösztönző, 290 forintos euróárfolyam-szint nem okozott inflációs sokkot Magyarországon - mondta a jegybankelnök.