Elmúltnyolcévi szinten az államadósság

Vágólapra másolva!
A GDP 82,2 százalékán állt az államadósság március végén, ez a kormányváltás előtti szintet jelenti. A februári kötvénykibocsátás és a forintgyengülés dobta meg.
Vágólapra másolva!

Az államháztartás bruttó adóssága a GDP 82,2 százalékán állt 2013 első negyedévének végén - derül ki a nemzeti számlák első negyedévi előzetes adataiból, amelyeket pénteken tett közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A bruttó adósság március végén 23 340 milliárd forintot tett ki. Az adósságot a hitelfelvétel (például a 3,25 milliárd dolláros devizakötvény-kibocsátás) 491 milliárd forinttal, a forint gyengülése 468 milliárd forinttal növelte.

"A Nemzetgazdasági Minisztérium tisztában van az államadósság jelenlegi szintjével, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az adósság hullámzik, így nem érdemes a havi adatokat nézni, mert ezek félrevezethetik a közvéleményt" - írta pénteki közleményében a tárca.

Az NGM azt is hozzátette, hogy az év elején szándékosan volt nagy az állampapír-kibocsátások mennyisége, mert "ezáltal stabilabbá válik az adósság finanszírozása az év hátralévő részében". Az év elején felhalmozott tartalékkal ugyanis "a nemzetközi befektetői hangulat esetleges romlása esetén is meg tud felelni az ország a hátralévő törlesztési kötelezettségeinek" - áll a közleményben.