Jövőre jöhet a budapesti e-jegy

Vágólapra másolva!
Az elektronikus jegyek budapesti bevezetésének első üteme 2014-ben kezdődhet. A projektet az EBRD támogatja 16 milliárd forinttal.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a tervek szerint a nyáron aláírja az elektronikus jegyrendszerhez kapcsolódó 54,2 millió eurós (16 milliárd forint) finanszírozási szerződést az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) - írta a Világgazdaság szerdai számában.

A BKK a lapnak azt mondta, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal várhatóan az eredeti ütemtervnek megfelelően, 2013 nyarán aláírják az elektronikus jegyrendszerhez kapcsolódó finanszírozási szerződést, a Budapesti Közlekedési Központ igazgatósága és a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyását követően.

A beruházás 67,7 millió euróba fog kerülni, ebből 54,2 millió eurót finanszírozna az EBRD, az önrészhez és az előkészítéshez szükséges forrást a Fővárosi Önkormányzat biztosítja. Az e-jegyek agglomerációs használatáról a BKK egyeztet a MÁV-val és a Volánokkal is.

A BKK szerint nem fog elcsúszni a projekt azért, mert a BKV rossz anyagi helyzetben van. Az első ütem bevezetése 2014-től kezdődhet. A kormány közben szerdán tárgyal a BKV 14-15 milliárd forintos kisegítéséről, mert a társaságnak jelenleg 62 milliárd forint banki tartozása van.