Minden második bank veszteséges

Vágólapra másolva!
Az első negyedévben a bankok közel 73 milliárdos nyereséget értek el, miközben minden második bank veszteséges.
Vágólapra másolva!

A hitelintézetek az első negyedévben 79,4 milliárd forint adózott eredményt értek el, ami több mint duplája volt a tavalyi első negyedévinek, ez azonban lényegében egyetlen bank kiemelkedő nyereségének, valamint értékvesztés-visszaírásoknak köszönhető. A tavaly negyedik negyedévi csekély csökkenés után ismét nőtt a 90 napon túl lejárt hitelek hitelportfólión belüli aránya - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) gyorselemzéséből.

A bankszektor adózott nyeresége a tavalyi első negyedévi 31,1 milliárdról 73 milliárd forintra nőtt, azonban majdnem minden második részvénytársasági bank (17 intézmény) veszteséges volt, így a szektor egészének helyzete valójában nem javult.

A hitelintézetek nettó kamatbevétele zsugorodott, az eredmény változásának fontos tényezőjévé vált a lassan javuló vállalati NPL (nem teljesítő hitelek) ráta melletti értékvesztés-felszabadítás. A pénzügyi és befektetési szolgáltatásokból származó, nem kamatjellegű eredmény - jórészt a devizaárfolyam-változásokkal összefüggésben - javult, az eredmény ezen összetevője azonban nagyon változékony.